Björn björnjakt 3565073
Foto: TT

Örnsköldsviksbo misstänks ha använt illegala medel vid björnjakt

Åklagare: Det här är unikt
1:04 min

En man misstänks ha använt otillåtna åtlar i samband med björnjakten. En tämligen unik rättegång pågick under onsdagen i Örnsköldsvik.

Det var under björnjakten ifjol som den 38-årige mannen från Örnsköldsvik ska ha använt sig av illegala åtlar och åtelkameror. Den åtalade finns fotograferad på kamerorna och de två björnar som jaktlaget fällt har rester av tamdjur i sig.

Det här fallet är unikt

– Bevisningen är så god som den kan vara. Vi har bland annat massor av fotografier, säger Christer B. Jarlås, vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Hur vanlig är den här typen av jaktbrott?

– När det gäller åtlar och åtelkameror så förekommer det tyvärr allt för ofta. Det vanligaste är att vi inte kan knyta det till någon gärningsman, men i det här fallet kan vi det - vilket är unikt, säger Christer B. Jarlås.

Åtel

Dött jaktlockbete som slaktavfall, mindre djurkroppar eller delar av djurkroppar, som används främst vid jakt efter rovdjur, vanligen räv.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".