En äldre kvinna får sitt öra undersökt av en läkare. Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/TT
Stefan Kanerva, ordförande för VOON – Vård och omsorg i Norrland
2 av 2
Stefan Kanerva, ordförande för VOON – Vård och omsorg i Norrland Foto: Privat

Voons planer på vårdcentral i Sollefteå hänger på skör tråd

Föreningen Voon: Det är en situation vi inte hade önskat
2:21 min

Ett avhopp från en allmänspecialistläkare kan få långtgående konsekvenser för Voons planerade Vårdcentral. Det är en oönskad situation, säger ordförande Stefan Kanerva.

Ett 60-tal medlemmar hade kommit till Föreningen Voons extra medlemsmöte i Hullsta gård i Sollefteå igår kväll.

Men medlemmarna fick ett för föreningen tufft besked. Den allmänspecialistläkare man behövde för att öppna vårdcentralen i Sollefteå tackade nej till jobberbjudandet.

– Vi har diskussioner med ett par läkare till, men det vi ville vara tydliga med igår är hur skör situationen är. Att vi tillsammans behöver engagera oss för att hitta en till.

Hur tänker du om den situation som uppstått?

– Det är en situation som egentligen inte är önskad, men den uppstod tack vare att processen med att öppna den här vårdcentralen drog ut på tiden i våras. Vi hade redan då en läkare som tackat ja, men som när det drog ut på tiden flyttade härifrån.

Kan ni öppna med bara en distriktsläkare?

– Ja, men har man bara en läkare blir man väldigt känslig för sjukdom och semestrar och sådant. Det är inte en hållbar situation. Vi känner att vi verkligen behöver två läkare om vi ska kunna öppna en vårdcentral med bra, högkvalitativ vård.

Fotnot: VOON (Vård och omsorg i Norrland) är en ekonomisk förening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".