Jon Hillgren, Hernö gin
1 av 2
Jon Hillgren har hämtat smakerna i årets gin i naturen kring Höga kusten. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Jon Hillgren, Hernö gin
2 av 2
Jon Hillgren, Hernö gin, om örterna som smaksatt årets gin. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Lokala örter i oväntade kombinationer kryddar spriten

Gintillverkare: En rolig del i mitt jobb att testa mig fram
2:09 min

Enbär är en självklarhet. Men rallarros och älgört kanske inte lika många tänker på när det kommer till att krydda sprit. Men det kan man.

Det är skördetider. Svamp och bär är det många som varje år ger sig ut att plocka i skog och mark. Men det finns mer att hämta. På Härnö gin i Sundsvall hämtar man många av sina kryddor i naturen. Men eftersom man producerar ekologisk gin så köper man till allra största del in sina råvaror utifrån.

Smaker från Höga kusten

Dock har man också, för andra året i rad, tagit fram en begränsad upplaga, en helt lokalproducerad gin med smaksättning från Höga kusten. Förutom enbär är rallarros och älgört två viktiga ingredienser i årets smaksättning.

– Just enbären plockar vi lite senare på säsongen för då vill vi få ut den här beskan, den här oljigheten som finns i bären. Medans på granen har vi plockat granskott i år och det gjorde vi lite tidigare när de har lite sötare alldeles ljusa skott som kommer fram, säger Jon Hillgren, grundare, vd och ansvarig för att ta fram nya smaker på företaget.

Granskotten har vi plockat lite tidigare när de har lite sötare och alldeles ljusa skott.

Hur nästa års gin kommer att smaka vet inte Jon Hillgren ännu. Men för att komma fram till det är han ute i naturen och smakar sig fram. Harsyra, ängssyra och ormbunksrot är några av sakerna som kan vara intressanta att jobba vidare med. 

– För vår del är det också, hur gör det här sig i sprit? Vilka smaker kan vi få fram i destilleringen och det vet inte jag, utan det här är en rolig del i mitt jobb att få testa mig fram, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".