Jörgen Berglund och Anna Kinberg Batra
Jörgen Berglund och Anna Kinberg Batra Foto: Sveriges Radio och Vilhelm Stokstad/TT

M i Västernorrland ändrar sig – kräver Kinberg Batras avgång

Förbundsstyrelsen för Moderaterna i Västernorrland har ändrat sin uppfattning om partiledaren Anna Kinberg Batra och ansluter sig till de länsförbund som kräver hennes avgång.

Jörgen Berglund som är Moderaternas ordförande i Västernorrland säger att man fattat beslutet då man tror att det inte är hållbart med Anna Kinberg Batra som partiledare när förtroendet är så lågt inom partiet.

– Det är en ohållbar situation som vi är inne i nu. Hon saknar förtroende från flera förbund och då kan jag inte se hur vi ska kunna gå vidare. Hennes sätt att kommunicera med väljarna har heller inte varit tillräckligt god, säger Jörgen Berglund.

Han säger också att man gärna skulle se en annan partiledare.

Detta bara timmar efter att han sagt att man stödjer partiledaren, men att frågan återigen skulle diskuteras inom förbundsstyrelsen idag. Vilket man alltså gjort och kommit fram till en vändning i frågan.

"Snöbollen har blivit för stor"

Lena Asplund, som är moderat riksdagsledamot  från Sollefteå, säger att hon fortfarande har förtroende för Anna Kinberg Batra. 

– Det känns som att det snart inte finns en majoritet förbund som har förtroende för henne och det tycker jag är beklagligt. Men jag är samtidigt realistisk och ser hur stor den här snöbollen har blivit, och då kanske det inte finns någon återvändo för henne.  Men om hon ska avgå eller inte är hennes val, det är ingenting som jag vill spekulera i, säger Lena Asplund. 

Förutom Västernorrland är det nu åtta ytterligare M-förbund som ställer sig bakom avgångskravet. Det innebär att det är tillräckligt många för att frågan om partiledare ska tas upp på stämman i mitten av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".