Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två personer häktade efter gängbråket i Härnösand

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 15.35
17-årginens advokat: Han har förnekat brott
(1:19 min)
Skylt vid tingsrätten som talar om att det pågår förhandling och att det är stängda dörrar.
Foto: Alexander Arvidsson / Sveriges Radio

Två av de tre män som misstänks för försök till dråp alternativt misshandel i samband med gängbråket i Härnösand har idag häktats i Ångermanlands tingsrätt.

Idag hålls häktningsförhandling mot två av de misstänkta. Klockan tre började förhandlingen mot den misstänkte 17-åringen, som häktades mot sitt nekande.

– Han har förnekat brott. Han har varit på platsen och kan redogöra för vad han gjort, men han har inte utdelat något knivhugg, säger 17-åringens advokat Jakob Machuca.

Kommer att överklaga

Advokaten är starkt kritisk till tingsrättens beslut idag.

– Han är 17 år och i juridisk mening ett barn och har idag frihetsberövats av Ångermanlands tingsrätt och mår naturligtvis väldigt dåligt, säger Jakob Machuca.

– Jag tänker att det här får hovrätten pröva, det är en intressant fråga huruvida man ska häkta en person som i juridisk mening är ett barn. Det ska ju till synnerliga skäl och det har tingsrätten sagt att det föreligger, men jag gör en annan bedömning, säger Jakob Machuca. 

Enligt åklagaren Staffan Blyberg är skälen till häktningen att 17-åringen kan försvåra utredningen eller fly landet och undandra sig rättegång och lagföring.

– Han är på sannolika skäl misstänkt, tingsrätten har delat min bedömning där. De upplever att det jag lagt fram hittills är tillräckligt för att han ska anses misstänkt, säger Staffan Blyberg.

De här personerna som sitter frihetsberövade nu, tillhör de samma gruppering?

– Från mitt perspektiv när vi utreder brottet så är grupperingarna inte avgörande. Det vi tittar på är vilka som ska ta straffrättsligt ansvar, vilka som agerat brottsligt, säger Staffan Blyberg.

Försenade förhandlingar

Häktningsförhandlingarna var kraftigt fördröjda. Den med 17-åringen började klockan 15 och var inte avslutad förrän vid 16.30-tiden. 

Den andra förhandlingen, mot en 25-årig man, skulle ha börjat 15.45 men eftersom den skulle hållas i samma sal kunde den inte börja förrän efter häktningsbeslutet mot 17-åringen.

Vid 18:30 bekräftade åklagare Staffan Blyberg att även 25-åringen har häktats. Då som skäligen misstänkt för misshandel.

Den tredje mannen som är misstänkt, en 25-åring som även var häktad som misstänkt vid det förra gängbråket, är också begärd häktad av åklagaren Staffan Blyberg. Den häktningsförhandlingen kommer att hållas under fredagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".