Lena Landin och Margareta Bergwall på länsmuseet i Härnösand
Lena Landin och Margareta Bergwall på länsmuseet i Härnösand Foto: Christer Suneson

Kulturarvet i Västernorrland kan bli turistmagnet

Kulturarvskonsulent: Det är en oupptäckt skatt
3:33 min

Imorgon lördag är det hembygdens dag på Länsmuseet Murberget i Härnösand. Men samtidigt står hembygdsrörelsen inför stora utmaningar, då föreningarna måste föryngras för att överleva.

Hembygdens dag firas på länsmuseet Murberget i Härnösand på lördag. Det flesta aktiviteterna sker utomhus där besökarna bland annat kommer att få prova på att gjuta med tenn, bygga kojor och skjuta med armborst.

Inomhus kommer man att visa upp ett av länets stora hembygdsföremål, den 16 meter långa Sagavägsbonaden från Anundsjö hembygsförening.

– Den är broderad och visar upp socknar från trakten. Den törs vi inte ha ute om det skulle regna, säger Lena Landin ordförande på Ångermanlnds hembygdsförbund.

Fokus på gamla skolan

I övrigt blir det mycket fokus på att folkskolan fyller 175 år. Bland annat kommer besökarna att kunna lyssna på ett skolradioprogram om
Ådalen från 1938, Nu ska vi sjunga, Fest i Blomstertäppan medmera.

Även Ingrid Mårtensson, från Anundsjö, kommer att vara på plats på fäboden för att berätta om sitt liv på fäbodarna.

En skatt som kan locka turister

Västernorrland har växt kraftigt som turistmål de senaste åren. I den utvecklingen kan hembygdsföreningarna få en viktigt uppgift.

– Ja de har det unika och småskaliga som många turister nu efterfrågar, säger kulturarvskonsulent Margareta Bergwall. Vi på Länsmuseet har inlett ett samarbete med destination Höga Kusten om just det, säger Bergwall.

Föryngring nödvändig

Samtidigt är hembygdsrörelsen föråldrad och i stort behov av föryngring för att på sikt kunna överleva.

– Vi är en åldrande rörelse som tappar medlemmar, säger Lena Landin på Ångermanlands hembygdsförbund. Även om det skett en föryngring i många föreningar är det nåt vi ska jobba ännu mer de kommande åren, säger hon.

Jobbar för integration

Hembygdsföreningarna jobbar också med integration, med människor som nyligen flyttat till Sverige. För många är det en kontakt med det nya hemlandet som är bekant.

– Vi ser att det finns ett stort intresse att förstå Västernorrlands historia, säger Margareta Bergwall. Många känner också igen både redskap, sätt att laga mat och annat från sitt gamla hemland. Att det är mycket i våra kulturarv och historia som är gemensam, säger kulturarvskonsulent hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".