Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya hem behövs för många barn i Västernorrland

Publicerat fredag 25 augusti 2017 kl 10.12
Maria Hjälm: Tanken har alltid funnits att man skulle kunna göra en insats
2:55 min
Anders och Maria Hjälm
Anders och Maria Hjälm är familjehem i Sörberge i Timrå kommun. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Det behövs fler familjehem i alla kommuner i Västernorrland. Många barn och ungdomar lever i otrygga familjeförhållanden och behöver stöttning.

Många barn och ungdomar lever i otrygga familjeförhållanden och behöver stöttning och det behövs därför fler familjehem i alla länets kommuner. I Timrå kommun går man nu ut och söker aktivt efter fler familjer som kan välkomna en ny medlem.

Anders och Maria Hjälm i Sörberge har varit familjehem i ungefär tre år. Sedan ett och ett halvt år bor 12-åriga Fairus hos familjen och de har nyligen vinkat av en annan kille som tagit studenten och flyttat ut. Och dessförinnan var de stödfamilj och tog emot två pojkar hemma hos sig varannan helg.

– Det var en kollega till mig som var stödfamilj för två pojkar vars bröder också hade behov av stödfamilj. Och då frågade hon mig om inte vi kunde tänka oss att ställa upp, berättar Maria Hjälm.

Att kunna ta emot ett barn var något som Maria Hjälm egentligen alltid tänkt att hon velat göra.

– Tanken har alltid funnits att man skulle kunna göra en insats. Och det är ju många barn som behöver det här i samhället. I grunden var det ju för att man ville hjälpa, säger hon.

Det var ingen självklarhet, men till slut bestämde de sig för att göra det. Och det var så det började.

Anders och Maria Hjälm har själv tre söner som nu är 16, 20 och 22 år. Den äldste flyttade ut till en lägenhet på gården och ett rum blev ledigt. Och när de fick frågan av socialtjänsten om den skulle kunna tänka sig att ta emot en pojke på heltid, som familjehem, så sa de ja.

– Vi har alltid varit en aktiv familj med mycket idrott och aktiviteter. Och det har väl gått ner nu eftersom våra egna barn inte behöver oss så mycket längre. Så då känns det naturligt att kunna göra en insats, säger Maria Hjälm.

Det behövs lite extra plats och lite extra energi. Men Maria Hjälm tror att många fler än idag skulle kunna vara familjehem. Det som krävs av en är att kunna erbjuda barnet ett helt vanligt familjeliv. Och Maria Hjälm menar att det inte är så komplicerat att bjuda in en till när man redan har en fungerande familj.

– Det är det basala. Mat på bordet, träningar, tvätta, lära dem städa, ja det man gör i en vanlig familj helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".