Ryttare på häst i en paddock.
Ryttare på häst i en paddock. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Fortfarande omöjligt att få friskvårdsbidrag för ridning

Skatteverket: Inte möjligt på grund av regler från 80-talet
2:01 min

Det är fortfarande inte möjligt att få friskvårdsbidrag för ridning, men frågan diskuteras i regeringen och en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen skulle kunna ändra detta.

I dag kan anställda i Sverige få friskvårdsbidrag för att till exempel spela hockey, gå på gym, bowla, få ljusterapi, örtbad eller få akupunktur, men alltså inte för att rida. Att det inte är möjligt beror på en gammal regel från 80-talet.

– Då gjordes uttalanden att vissa aktiviteter inte skulle omfattas av friskvårdsreglerna. Man räknade upp segling, golf, ridning och utförsåkning, eftersom de kräver dyrare anläggningar och utrustning, säger Yngve Gripple som är skatteexpert på Skatteverket.

Diskussioner

Sedan dess har reglerna levt vidare, men det pågår ständigt diskussioner kring dessa frågor. En vägledande dom i Högsta Förvaltningsdomstolen kan komma att innebära en förändring. Domen gäller golf, men den skulle kunna påverka ridning också, enligt Yngve Gripple. Bakgrunden är att skatterättsnämnden har kommit fram till att vissa golfaktiviteter är friskvård. Eftersom lagen säger att golf inte är friskvård, så kommer frågan att tas upp i Högsta Förvaltningsdomstolen i höst.

– Beroende på vad domstolen säger skulle det kunna öppna upp för att vissa former av golf och ridning skulle kunna godkännas, men det vet vi inte än. Så i väntan på den domen gäller de gamla reglerna, säger Yngve Gripple.

Diskuteras politiskt

Frågan diskuteras också politiskt. Finansminister Magdalena Andersson (S) har lovat att frågan ska beredas under mandatperioden. P4 Västernorrland har sökt Magdalena Andersson och finansdepartementenet för att få en kommentar, men hon har inte möjlighet att vara med i P4 Västernorrland idag.

När Magdalena Andersson fick en skriftlig fråga från Gunilla Nordgren (M), innan sommaren, om hur arbetet med en översyn av reglerna går, så svarade Magdalena Andersson att ett analysarbete har påbörjats och att hon inte vill föregripa det arbetet och inte heller uttala sig om någon tidsplan.

Namninsamling

Ridsportförbundet har dessutom en pågående namninsamling, som ska lämnas över till regeringen med krav att friskvårdsbidrag ska gälla ridning också. Namninsamlingen påbörjades i februari och kommer att lämnas över senare i år. Just nu har drygt 17 000 personer skrivit under den.

Sara Näslund, ridlärare i Timrå, hoppas på en förändring.

– Dagens regler är tråkiga och konstiga. Ridning är verkligen bra för kroppen och bra för att motverka stress, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".