Magdalena Andersson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen drar tillbaka skatteförslag

Magdalena Andersson: Vi tar ansvar för Sverige
0:22 min

Regeringen drar tillbaka respektive modifierar tre skatteförslag som kritiserats hårt av Alliansen.

Detta besked gav finansminister Magdalena Andersson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (Mp) på en presskonferens nu på morgonen.

Två förslag – nya regler för delägare i fåmansbolag och att fler ska betala statlig skatt – skrotas helt, medan förslaget om flygskatt modifieras.

I det ursprungliga förslaget skulle flygresor få en avgift på 80, 280 respektive 430 kronor beroende på om det är en inrikes eller utrikes resa. Regeringen har nu ändrat skattenivåerna till 60, 250 respektive 400 kronor.

Regeringen säger också att den vill säkerställa att eventuellt ökade driftsunderskott för lokala och regionala flygplatser ska kompenseras. Det gäller flygplatser i Norrland och Gotland.

Regeringen föreslår att 120 miljoner kronor anslås per år för detta.

– Klimathotet väntar inte, säger Isabella Lövin.

– Vi måste göra åtgärder i dag.

Två av förslagen drar regeringen alltså fullständigt tillbaka.

– Vi står fast vid att det här är förslag som hade kunnat utjämna klyftor. Men med sikte på den cirkus som har blivit i riksdagen har vi beslutat att dra tillbaka de här förslagen, säger Magdalena Andersson.

– Vi tar ansvar för Sveriges framtid.

Allianspartierna har varit mycket kritisk till skattehöjningarna genomförs och har fått stöd av Sverigedemokraterna. Alliansen har hotat med misstroendevotum mot flera statsråd om förslagen genomförs.

Några som nämnts är finansmarknadsminister Per Bolund (MP), näringsminister Mikael Damberg (S) och den nytillträdde infrastrukturministern Tomas Eneroth (S).

Alliansen backar nu från hotet att fälla ministrar.

"Bra för Sverige och bra för alliansen" twittrar Centerledaren Annie Lööf.

Det är nog en lättnad nu också i allianskretsar, att det kunde lösas så här, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Nu kan man utropa sig som segrare utan att behöva peta de här ministrarna.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".