Flodkräftor. Hane och hona.
Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Kräftpesten tillbaka i Ljungan

"Ånge tror jag är kört. Det ser illa ut där."
3:30 min

Ljungan har drabbats av kräftpest. Det visar analyssvar från kräftor som hittats döda öster om Ånge som kommit in till länsstyrelsen.

Efter 15 års kamp för att få flodkräftan att etablera sig igen efter en massdöd 1999 har kräftfiskare i år hittat flera döda kräftor och när de skickats på analys kunde man konstatera att de drabbats av pest, skriver st.nu som var först med att berätta om att pesten är tillbaka. 

Det har varit gott om kräftor i år, och så plötsligt är det döda kräftor i burarna.

– Jag önskar att det bara var en mardröm, men så är det inte. Vi har fått kräftpest. Det är bekräftat. Det innebär att alla kräftor från Hallsta kommer att slås ut på sikt och även ner mot havet, konstaterar Håkan Möller bistert, ordförande i Fiskevårdsgruppen i Ånge kommun.

Ånge tror jag är kört.

Det ser bättre ut mot inlandet, men även Ånge ligger i riskzonen.

– Ånge tror jag är kört som det ser ut, säger Håkan Möller. Men vi har inte bekräftade uppgifter. Vi får förmodligen det idag, men det ser illa ut där.

– I Ovansjö har det sett bra ut, men tyvärr så kom det in en kräfta därifrån också i morse. När jag kollade med fiskevårdsområdet Ovansjö så har de sumpat kräftor som såg alldeles utmärkta ut för ett par timmar sedan, så jag hoppas att det bara var någon tillfällig kräfta som hade dött.

Vad är kräftpest?

– Det är en svamp som är oerhört smittsam. Den skickar ut sporer i vattnet och kräftorna drabbas. Vi fick det när vi introducerade signalkräfta i våra vatten. Signalkräfta har aldrig funnits i Ljungan, men sen smittas det via redskap och båtar.

– Det finns de som flyttar runt kräftor, och det är en oerhörd smittorisk, säger Håkan Möller.

Vad gör ni nu?

– Vi tar nya tag. Det känns motigt nu, men vi har ju inget annat val om vi vill ha kräfta här i Ljungan, säger Håkan Möller, och vi vill ha flodkräftor här.  

Kräftpest klingar av över tid och man kan inte göra så mycket mer än att vänta ut den.

– Sedan sätter man ut flodkräftor igen och provsumpar på olika ställen för att se om det är friskt. Så gjorde vi förra gången också. Det händer inte i år, och kanske inte heller nästa år. Förra gången tog det fyra år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".