En infälld bild på den 80-årige demente man som är försvunnen i en större bild som visar en helikopter som flyger över några trätoppar. Foto: Privat/Sveriges Radio
Polisen släpper nu en bild på den försvunne 80-årige mannen med godkännande från anhöriga. Foto: Privat/Sveriges Radio

Dement man försvunnen i Bergsåker

Polisen: Svårt läge - vi har inte någon utgångspunkt
2:26 min

Sökandet efter den 80-årige man som varit försvunnen sedan i natt trappades upp under måndagseftermiddagen. Mannen är dement och polisen tar nu hjälp av både försvaret, hemvärnet och Missing people.

Det är en 80-årig man som försvunnit från Ponnyvägen och sågs senast vid 23.30-tiden i natt av en granne. Mannen är 180 cm lång, har grått hår och är i god kondition, men är dement. 

Under måndagseftermiddagen kallade polisen in extra personal för att kunna fortsätta sökandet under kvällen och natten. Bland annat hundförare från Jämtland. En helikopter från Boden anslöt under eftermiddagen. Även ytterligare resurser från Försvarsmakten och Missing people deltar i sökandet från sen eftermiddag.

Polisen började söka med befintliga polispatruller i närområdet, utan att hitta mannen.

– Det är ett ganska svårt läge eftersom vi egentligen inte har någon utgångspunkt. Det skulle vara jättebra med ett tips om ett "senast synlig"-punkt, som sett farbrorn idag på morgonen eller förmiddagen, säger Börje Öhman, presstalesman vid polisen.

Vet ni något om varför han försvann?

– Det är ett ganska vanligt ärende för polisen i regionen. Farbrorn är ju lite dement.

Han kan gå långa sträckor. 

Det är inte första gången den här mannen försvunnit. Tidigare har han irrat bort sig på en cykel. 

– Ja, han har varit borta förut. Det där med cykel är en av teorierna vi jobbar efter. Han har själv ingen egen cykel, men enligt anhöriga är han så dement att han kan ta första, bästa cykel i tron att det är hans egen och cykla iväg. 

– Men han har god fysik, så han kan också gå iväg långa sträckor så vi får utöka sökandet vartefter, konstaterar Börje Öhman vid polisen. 

Har man sett någon som kan vara den här mannen kan man ringa polisen på 114 14. Har du honom inom synhåll? Håll kontakten och ring polisen via 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".