Tabletter i en påse och förpackningar.
Arkivbild. Tullverket visar upp Tramadol. Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler unga missbrukar tramadol

Ungdomsteamet: Känner till flera överdoser här i Sundsvall
4:00 min

Användningen av läkemedlet tramadol ökar bland unga missbrukare i Sverige. Förra året beslagtog polisen och tullen nästan en miljon tabletter. Det är nio gånger mer än 2010.

I Sundsvall har tramadol funnits ute på gatorna i flera år, berättar Robert Gatugård på ungdomsteamet, Sundsvalls kommun. 

Är en smärtstillande medicin

Tramadol är en substans i ett smärtstillande läkemedel som skrivs ut på recept av läkare. Då till främst patienter som lider av svåra smärtor.

Men tramadol kan också användas som en drog av missbrukare eftersom det innehåller en opioid precis som morfin och heroin.

– Säkert väldigt bra läkemedel mot smärta men används tyvärr också bland missbrukare för att dämpa ångest, säger Robert Gatugård.

Vilka symptom får missbrukarna av tradolan?

– Det blir ofta hjärtrus. Hjärtrytmen drar iväg,slår extra slag och kan i värsta fall leda till döden, säger Robert Gatugård.

Ungdomsteamet i Sundsvall möter dagligen unga som vill komma bort från sitt missbruk. Just att många använder en mix av traditionella droger som mariujana och läkemedel blir allt vanligare, säger Robert Gatugård.

– Unga missbrukare tar ofta de de kommer över. Men basen i missbruket är oftast cannabis sedan laborerar man runt med andra droger som till exempel tradolan, säger Gatugård.

Mycket beställs på internet

Vi på P4 berättar ibland, senast så sent som förra veckan, om läkare som misstänks för brott när de skrivit ut för mycket läkemedel till fel personer. Det är läkemedel som ofta säljs på svarta marknaden och hamnar på gatan.

– Absolut. Det säljs i Sundsvall på gatorna, på skolor vid Navet och runt om, säger Robert Gatugård.

Hittar man läkemedelskartor ska man vara uppmärksam.

Robert Gatugård på ungdomsteamet i Sundsvall skulle vilja se en hårdare reglering av de här läkemedlen. Att de oseriösa läkarna stoppas och att tull och polis kan få mer befogenheter att stoppa internethandeln. Men också att föräldrar och skolpersonal vaknar till och ser problemet.

– Om man hittar läkemedelskartor i fickor eller på ungdomarnas rum ska man vara uppmärksam. Dessutom om man hemma eller på skolan noterar avvikande beteenden, säger Robert Gatugård på ungdomsteamet, Sundsvalls kommun

Nästan en miljon tabletter 2016

Förra året beslagtog polisen och tullen sammanlagt 975 000 tabletter.
Det är nio gånger mer än 2010.

– Det mesta som vi kan härleda kommer från Thailand. Det är många gånger beställt via internet och kommer i postflödet, säger Lars Hansson, Tullverkets narkotikaexpert till TT.

Symptomen

Vid överdos av tradolan kan andningen slås ut. Det kan också orsaka kramper, som gör att man tappar medvetandet och faller omkull.

Det framkallar svår abstinens i form av diarréer, darrningar, illamående, svettningar, influensaliknande symptom, depression och förhöjd ångest.

En påverkad person får ofta små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".