Tommy Nordvall vid S.t Olofsleden, Sundsvall
Tommy Nordvall vid S.t Olofsleden, Sundsvall Foto: Christer Suneson

Stor ökning av vandrare längs S:t Olofsleden

Nordvall: Vandrare från över 20 länder har passerat
3:26 min

Pilgrimsleden mellan Selånger och Trondheim har haft många vandrare under sommaren. Mer än en fördubbling jämfört med förra året.

Antalet vandrare har fördubblats varje år de senaste åren. Fram till och med augusti i år hade 231 personer fått kaffe och skrivit in sig i Tommy Nordvalls gästbok i Gisselåsen väster om Sundsvall.

Populärt att gå vandringsleder

Det gäller inte bara den 52 mil långa S:t Olofsleden mellan Selånger och Trondheim utan också i hela världen.

I Europa är den mest kända leden Camino de Santiago i norra Spanien som drar uppemot 100 000 vandrare varje år.

Men många av vandrarna tycker det är mer fridfullt på S:t Olofsleden.

– De säger att det är så mycket folk som går på leden i Spanien. Då tycker de att det är så lugnt och fridfullt här då de kommer tre, fyra vandrare varje dag, säger Tommy Nordvall.

Framförallt boenden saknas längs leden. 

Men om S:t Olofsleden ska kunna utvecklas räcker det inte bara med kaffe, utan det behövs både matställen och mer boenden längs vägen, säger Tommy Nordvall

– Framför allt boenden saknas längs leden. Gärna primitiva också, typ vindskydd, för det är många som vill bo billigt och enkelt, säger han.

Så det finns förhoppningar att S:t Olofsleden ska kunna växa stort besöksmässigt i framtiden. Men då måste nog Tommy Nordvall också investera i ny köksutrustning.

– Kyrkoherden i Selånger tror på en miljon besökare i framtiden men det kanske är att ta i, säger Nordvall.

Då måste du nog skaffa en större kaffepanna också?

– Ja, då måste man nog skaffa nåt större, säger Tommy Nordvall som bor i Gisselåsen längs S:t Olofsleden utanför Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".