Mats Falck, ordförande i Gottne IF
”Det är inte okej att säga de här sakerna”, säger Mats Falck, ordförande i Gottne IF. Foto: Anton Kårén

Gottne IF sätter ner foten – är trött på rasismen

Ordföranden: Många kommentarer har varit över gränsen
3:22 min

Gottne IF är nu trött på att motta nedsättande kommentarer. Det skriver ordföranden i klubben Mats Falck i ett inlägg på facebook som har fått starka reaktioner.

Gottne IF är fotbollsföreningen som spelar i Division 3 Mellersta Norrland där de är i toppen av tabellen, på god väg mot division två. 

För några år sedan startade Gottne IF ett integrationsprojekt för att få fler nyanlända i Örnsköldsvik att spela fotboll. 

Men under tiden som Gottne arbetat med integration, och även HBTQ-frågor, har föreningen ofta fått motta nedsättande kommentarer, det berättar nu klubbens ordförande Mats Falck. 

”Ett invandrarlag”

”Ni har ju bara ett invandrarlag, finns det någon svensk spelare överhuvudtaget?”

”Gottne är bara ett invandrarlag med en massa kunta kinte pojkar.”

Det är några av de kommentarer som klubben fått motta och som Mats Falck skriver om i ett facebook-inlägg.

– Det är inte okej att säga de här sakerna. Nu kände vi att folk gick över en gräns. Vi har pratat ihop oss i styrelsen om att vi måste agera och regera när folk säger så här, och därför ville vi markera, säger han. 

Vad tror du ligger bakom att folk säger så här?

– Jag tror att det är okunskap som ligger bakom det här. Hade de lärt känt de här killarna så hade de inte sagt så här. Men det kan också handla om avundsjuka, säger Mats Falck. 

Nu har ju också fått höra att ni inte satsar på lokala spelare. Hur tänker du kring det?

– Det där är jag så otroligt less på. Vad finns det för kriterier som man ska uppfylla för att man ska räknas som lokal spelare? Kan man få ha flytt hit från ett annat land och ha bosatt sig här eller måste man vara född och uppvuxen här och heta Svensson i efternamn. Det där med lokala spelare köper jag inte. Samhället ser inte ut så nu, vi måste anpassa oss till dagens samhälle, säger Mats Falck. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".