De fackliga organisationerna på landstinget. Foto Ulla Öhman
Kommunal på landstinget stödjer dagens manifestation Foto: Ulla Öhman/SR

Protest mot landstingets lönepolitik

Facket: De är skitförbannade!
0:52 min

Idag kommer anställda inom landstingsservice att protestera mot lönesättningen utanför sjukhuset i Sundsvall.

Det är landstingsanställda inom bland annat kök, städ och vaktmästeri som visar sitt missnöje med arbetsgivaren genom en manifestation utanför sjukhuset i Sundsvall klockan 11.30. 

Missnöjet grundar sig i att Region Västernorrland vill ta av löneutrymmet på 530 kronor för anställda på landstingsservice, för att istället ge en del av pengarna till bland annat skötarna inom psykiatrin, så att de inte halkar efter undersköterskorna ännu mer.

Från Kommunal tycker vi att det är fel och från de som jobbar inom landstingservice tycker man att det är förbannat fel.

Undersköterskorna får en extrapott på 180 kronor, men skötarna ingår inte i den gruppen och istället vill landstinget höja deras löner genom att ta från lönepotten som de anställda på landstingsservice har.

Det här är fel, anser Tommy Larsson på facket Kommunal, som stödjer manifestationen. Varför ska en lågavlönad grupp betala en lönepolitisk åtgärd som man kommit överens om mellan politiker och tjänstemän i Härnösand?

– Landstingsservice personal missunnar inte att skötarna får mer pengar men de undrar varför just de ska betala för det. De har redan låga löner, igår kom det in en grupp från transport och deras löner ligger strax över 20 000 efter att ha jobbat i flera år.

Arbetsgivaren vill inte lyssna.

Från Kommunals sida har man föreslagit andra sätt att lösa problemet men arbetsgivaren vill inte lyssna.

Att lågavlönade grupper ska behöva betala satsningen på skötargruppen är fel, menar Tommy Larsson.

– Från Kommunal tycker vi att det är fel och från de som jobbar inom landstingsservice tycker man att det är förbannat fel om man får säga så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".