Fingrar som knappar på ett tangentbord
Hasse Holmberg/TT

Skarp kritik mot dålig it-säkerhet i Kramfors

Revisorerna: Ingen kontroll av händelseloggen
2:32 min

Det finns stora brister i kontrollen av kommunens system Treserva som innehåller känslig information kring hälsovård, sjukvård och social omsorg, konstaterar revisorerna i en ny granskning.

Förvaltningen har inte regelbundet genomfört någon kontroll vem som kommit åt journalerna och har därmed under lång tid inte följt lagen. 

– Vi granskade tilldelningen av behörighet, alltså vem som har rätt att gå in där och om man följer de dokument som finns och hur man kontrollerar informationen om vad man gjort i systemet, säger revisionens ordförande Bertil Wiklund.

Revisorerna är kritiska på flera punkter.

– Det vi har funnit i den här granskningen är att någon kontroll av den så kallade händelseloggen, har i princip aldrig utförts. Det finns inte heller några effektiva instruktioner om hur den här kontrollen ska gå till. Så det är dubbelt dåligt.

– Med lång tid utan den här kontrollen under lång tid har man vare sig följt lag, föreskrifter eller interna policys, konstaterar revisionens ordförande Bertil Wiklund.

Hur allvarligt är det här?

– Det kan ju vara journalanteckningar inom både sjukvård och social omsorg, så det är viktigt att man har koll på att rätt personer använder sig av systemet.

Vad måste kommunen göra?

– Man måste införa kontrollmetoder och kanske också mer utbildning.

Anna-Stina Fors Sjödin är förvaltningschef och biträdande kommunchef på Kramfors kommun.

– Det enkla svaret är att vi fram till i våras inte har ägnat de här jätteviktiga frågorna den tid som vi borde. Kanske har vi inte förstått hur många system som måste rutinsättas för att kontroller och behörighet ska kunna hanteras på rätt sätt. Vi måste helt enkelt göra om och göra rätt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".