Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mats Bergmark Räddningstjänsten Medelpad
Mats Bergmark Räddningstjänsten Medelpad Foto: Christer Suneson

Ny brandstation planeras vid sjukhusområdet i Sundsvall

Räddningstjänsten: Idag är det trångt för de bästa brandbilarna
3:44 min

Räddningstjänsten vill bygga en helt ny brandstation vid sjukhusområdet i Sundsvall. En satsning på 200 miljoner kronor som politikerna får på sina bord under hösten.

Räddningstjänsten har under ett års tid undersökt var en ny brandstation bör ligga. Datasimuleringar visar att en brandstation vid sjukhusområdet i Sundsvall når flest människor på kortast tid följt av Gärdeområdet.

– Vi har räknat på hur snabbt vi når människor, riskobjekt, köpcentran med mera. Då har vi kommit fram till att sjukhusområdet blir bäst, säger Mats Bergmark.

Dagens station omodern och trång

Den nuvarande brandstationen på Björneborgsgatan invigdes 1957. Där fick de dåvarande fordonen och utrustningen plats. Men dagens krav har medfört att Räddningstjänsten inte kan köpa in de bäst lämpade brandfordonen för de går inte in i stationens vagnhall. Hallen är dessutom endast drygt 500kvm att jämföra med räddningstjänsten i Örnsköldsvik där de har det dubbla.

– Vi har nu fått sprida ut mycket utrustning i kommunen och det är inte effektivt om vi ska kunna komma iväg snabbt och effektivt, säger Mats Bergmark.

Kostnad runt 200 miljoner kronor

Men en ny brandstation kommer att bli dyr, mellan 150-200 miljoner kronor. Att renovera den gamla kommer att kosta ungefär lika mycket.

– Ett problem som också uppstår är att vi kommer för nära E14 på Björneborgsgatan. Dessutom att vi kommer att behöva en provisorisk station om den gamla ska byggas om, säger Mats Bergmark.

Hur hoppfull är du att Sundsvalls kommun får in den här stora kostnaden i sin budget?

– Jag är inte politiker men vi på räddningstjänsten Medelpad har ett stort behov att modernisera och effektivisera vårt arbete. Tror också att vi kommer att få svårt att få fordonstillverkarna att bygga brandbilar som får plats i våra nuvarande garage, säger Mats Bergmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".