Mats Tinnsten, Mittuniversitet, Dieter K. Muller, Umeå Universitet, Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet och Niklas Nordström (S), kommunalråd Luleå kommun.
Mats Tinnsten, Mittuniversitet, Dieter K. Muller, Umeå Universitet, Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Birgitta Bergvall-Kåreborn, Luleå tekniska universitet och Niklas Nordström (S), kommunalråd Luleå kommun. Foto: Viktor Lundmark/Sveriges Radio.

Universiteten i Norrland ska samarbeta mer

Mittuniversitetet: Vi kommer att kunna få en högre totalkvalité på utbildningen
2:29 min

Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet presenterade under onsdagen ett förslag på ett nytt samverkansprojekt i miljardklassen.

Pengar till projektet kommer bland annat att sökas från regeringen.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, tycker att projektet låter som en bra idé.

– Det är precis det här som vi i regeringen vill se. Att vi stärker samverkan mellan våra universitet, men även samhället i stort, säger hon.

Men en miljard låter som mycket pengar?

– Regeringen investerar ju i nya utbildningsplatser över hela landet. Vi investerar även 2,8 miljarder i ny forskning och innovation. Vi har ju sagt att det här ska komma hela landet till del, och inte bara storstäderna i söder.

”Stärka upp vår totala levernes”

Mats Tinnsten, prorektor vid Mittuniversitetet:

– Vi inom de olika lärosätena anser att vi är en kugge när det kommer till utveckling i våra respektive regioner. De olika lärosätena har ju forskning som de andra inte har, så genom att samarbeta kan vi stärka upp vår totala levernes ut till samhället, säger han. 

Mats Tinnsten säger att studenter som läser ett specifikt program på ett av lärosätena kommer att kunna läsa delar av programmet på de andra lärosätena. 

– Ja, det är stämmer. Vi har några sådana utbildningar redan idag men vi tror att vi kan utöka det och på så sätt får en högre totalkvalité på utbildningen, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".