Manifestation mot landstingets lönesättning

"Vi har inte så höga löner - vi är värda de här pengarna"
3:07 min

Anställda på landstingsservice är missnöjda med lönesättningen. Vid lunchtid på torsdagen samlades anställda utanför sjukhuset i Sundsvall för att protestera.

Det är landstingsanställda inom bland annat kök, städ och vaktmästeri som visar sitt missnöje med arbetsgivaren genom en manifestation. 

Missnöjet grundar sig i att Region Västernorrland vill ta av löneutrymmet på 530 kronor för anställda på landstingsservice, för att istället ge en del av pengarna till bland annat skötarna inom psykiatrin, så att de inte halkar efter undersköterskorna ännu mer i lön. 

– Vi är emot att de tänker eventuellt ta 130 kr i löneförhandlingen från oss golvfolk och ge till skötarna. Det tycker vi är skandal, säger Mona Mattsson, som jobbar inom städ. 

I handen håller hon ett plakat med texten "Transport, städ, kök - ge oss löneök!" 

 – Vi har ju inte så höga löner, och tar de det får vi ju ännu mindre. Det här är ett 3-årsavtal och vi undrar vad som händer nästa år, säger Mona Mattsson.

– Det är många som är missnöjda, konstaterar vaktmästaren Dan Fredin som också är med och protesterar. Det är en lågprioriterad grupp, det är lågstatusjobb och det här gör inte saken bättre.

Missnöjet riktar sig också mot facket.

– Vi är många som funderar på att gå ur. Vad ska vi vara med i facket för om de inte kan stötta upp oss, säger Mona Mattsson. 

Men är det inte rimligt att man höjer skötarnas löner?

– Jo, men inte på vår bekostnad. Vi är också värd de där pengarna. Vi sliter som alla andra, och finns inte vi så kan man inte bedriva någon vård här, säger Mona Mattsson. 

Facket Kommunal är inte heller nöjda med hur landstinget vill använda olika lönepotter.

– Vi håller med medlemmarna. Vi förstår att det finns en frustration. Vi tycker inte heller att det är okej att man tar pengar från några yrkesgrupper och ger till andra. Det kan göras på andra sätt, konstaterar Sara Sjödin på Kommunal. 

Kommunal har suttit i förhandlingar och föreslagit ett 2-årsavtal där man lyfter lönen för skötarna till samma nivå som undersköterskor utan att några pengar togs från andra yrkesgrupper, men det blev avslaget. Att medlemmar nu är på väg att lämna facket är oroande, tycker Sara Sjödin. 

– Det är bara genom att vara med i facket som vi kan få en förändring. Väljer man att gå ur förlorar man både själv och kollektivet på det. Ju fler vi är ju starkare blir vi, och det är bara så vi kan få bättre avtal, säger Sara Sjödin på Kommunal. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".