Missing people
Missing people i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström

Missing People kommer fortsätta söka 80-åringen

Missing People: Det är för att de anhöriga bett oss
2:28 min

Frivilligorganisationen Missing People kommer att fortsätta sökandet efter den försvunne 80-årige mannen i Bergsåker i Sundsvall. På torsdagskvällen beslutade man att samla folk för att fortsätta söka i närområdet till helgen.

Efter hektiska sökdagar där totalt omkring 250 frivilliga deltagit dag och natt sedan i måndags till midnatt i onsdags kväll, så tar man vila idag fredag och samlar krafterna på nytt för skallgång i morgon lördag kl. 10, berättar Mikael Stenberg, en av dom engagerade i organisationen.
Man kommer samlas vid Selångers IP. 

Efter att polisen vid midnatt på onsdagen beslutade att avsluta den aktiva sökinsatsen efter 80-åriga Rune i Bergsåker så har nu organisationen Missing people fått en önskan från anhöriga om att fortsätta hjälpa till att söka, enligt Tove Palin som är en av de engagerade i organisationen.

Mannen sågs senast vid sitt hem på Ponnyvägen strax före midnatt i söndags kväll och på måndag morgon anmäldes han försvunnen till polisen.

Sedan i måndags har man sökt i närområdet med hjälp av hemvärn, helikopter, hundpatruller och Missing people. 80-åringen är dement men i god fysisk form och hela tiden har man varit medveten om att han kan ha förflyttat sig ganska långt bort från hemmet, vilket han gjort vid ett par tidigare tillfällen när han också försvunnit, enligt polisen.

Vid midnatt på onsdagskvällen ansåg polisens insatsledare att man sökt igenom de platser som går att söka på i närområdet och insatsen avslutades därför.

Missing people har däremot sagt att de kan fortsätta hjälpa anhöriga att söka, men för att kunna göra det måste de få ett uppdrag att göra det, vilket de nu fått.

– Det är för att de anhöriga bett oss, det är de som ger oss mandat, sedan är det ju med polisens goda minne, de vet om att vi gör det. De hade själva bett anhöriga på onsdaganatten att kontakta oss och att vi står tillgängliga för dem, säger Mikael Stenberg på Missing people.

Vilka platser man kommer söka på väljer man i samråd med polisen och anhöriga.

– Vi har några områden som blev kvar sedan i onsdags som vi skulle vilja titta lite mer på, säger Mikael Stenberg.

– Eftersom vi gör allt i samråd med anhöriga så har vi även frågat dem om det är särskilda områden som de vill att vi ska prioritera så det kommer såklart väga tungt också, säger Tove Palin.

Från klockan 10 på lördagen kan frivilliga komma till ett café som man fått låna från idrottsföreningarna i Selånger som ligger intill den tidigare samlingsplatsen på Selångers IP i Bergsåker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".