Bildkollage med skylt från hovrätten Sal 2 där rättegången pågår och en bild på den mörka skogsväg i Maj söder om Sundsvall där den mördade 23-åringens kropp hittades. Foto: Sveriges Radio/Mats Andersson/TT
Foto: Sveriges Radio och Mats Andersson/TT

Direktrapport: Kidnappningsmordet – första rättegångsdagen

Idag inleddes rättegången i hovrätten i Sundsvall mot sex personer som dömts för kidnappningsmordet i Gävle. Följ vår rapportering direkt från hovrätten.

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Godmorgon! P4 Västernorrland direktrapporterar från Hovrätten för Nedre Norrland i Sundsvall där kidnappningsmordet ska avhandlas. Sex personer dömdes av tingsrätten för kidnappning och mord. Fem fick livstid den sjätte 14 års fängelse.

09:00, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
På plats här i Hovrätten finns jag, Pether Öhlén, reporter Ingrid Engstedt Edfast och tekniker Ove Jönsson.

09:00, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det var den 4 april 2016 som en 23-årig Sundsvallsbo kidnappades i centrala Gävle. Några veckor senare påträffades han mördad i en bäck utanför Sundsvall. Sex personer dömdes i tingsrätten för att med våld har fört bort offret i syfte att beröva honom livet. De har misshandlat honom och därefter strypt honom till döds.

09:04, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De dömda är 23-åringens flickvän, flickvännens exmake, flickvännens två bröder och 2 bekanta till exmaken.
Enligt åklagarna och tingsrätten var heder motiv till kidnappningen och mordet.

09:05, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Alla sex dömda har överklagat tingsrättens domar. Även åklagarna har överklagat och vill att exmaken och den äldre brodern till den nu 24-åriga kvinnan, som haft en relation med den mördade 23-åringen, ska utvisas från landet – och att de två som frisläpptes fälls för brott. De två var åtalade för medhjälp.

09:09, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De åtalade har nu kommit in i rättsalen. Media och åhörare får av säkerhetsskäl inte sitta med inne i salen, utan vi sitter i ett rum brevid och får följa rättegången via video på storskärm. Förutom SR, SVT och ST är fyra åhörare på plats här på Hovrätten.

09:13, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Stjärnadvokaten Thomas Bodström, som försvarar den 24-åriga kvinnans exmake, har kommit in i salen via videolänk. Han sitter förmodligen i Stockholm och sköter försvaret på distans. Exmaken var den ende som erkände inblandning i kidnappningen och mordet i tingsrätten. Han medgav att han hjälpt till att föra bort den mördade 23-åringen, men nekar till kidnappning och mord.

09:18, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Just nu har hovrätten teknikstrul, så vi väntar på att förhandlingen ska komma igång. Under tiden lite bakgrund till mordet.
Den 23-årige man som fördes bort från Gävle och sedan hittades mördad utanför Sundsvall i april i fjol slog larm till polisen elva gånger.
Polisanmälningarna gällde skadegörelse, misshandel och hot från de åtalade personerna, men samtliga ärenden avskrevs av Sundsvallspolisen. De hanterade ärendena som ett svartsjukedrama trots signaler om att det handlade om hederskultur och har efteråt medgett att det var ett misstag.

09:20, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Tingsrätten skrev i domen att motivet till mordet står att finna i en eller flera bilder i sociala medier. Den 23-årige mannen hade haft en relation med den nu 24-åriga kvinnan. Kvinnan skiljde sig från sin man, men gjorde senare även slut med sin nye pojkvän. Under en hemlig kärlekssemester när kvinnan fortfarande var gift hade hon och 23-åringen tagit bilder samtidigt som de kysstes.
Efter uppbrottet hämnades 23-åringen genom att lägga upp en eller flera kyssbilder på Facebook, och även skicka vänförfrågningar till kvinnan och hennes exmakes släktingar. Bilderna spreds till släktingar både i Sverige och utomlands.

09:22, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det går inget bra med tekniken här i hovrätten. Det är problem med ljudet till åhörarsalen där vi från media och åhörare sitter. Även Thomas Bodström sitter med på videolänk från Stockholm och eftersom han försvarar kvinnans exmake måste han höra vad som sägs här i Sundsvall. Vi är nu 30 minuter försenade.

09:28, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Likt en blixt från den klara blå himlen utanför fönstren har vi nu fått ljud och åhörare, media och advokater kan höra vad som sägs i sal 2.

09:32, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Domaren hälsar nu alla välkomna, och berättar det finns fyra tolkar som ska tjänstgöra idag. Nu läser man upp alla åtta åtalade. Att det är åtta som åtalas här i hovrätten och inte bara de sex som dömdes i tingsrätten beror på att åklagaren överklagade att två män friades för medhjälp

09:38, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det är en omfattande bevisning som ska tas del av under rättegången som kommer att pågå under minst två veckor.

09:39, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu diskuterar domare och advokater hur och när man ska ge utrymme för tilläggsförhör, muntliga sådana, och hur man ska förhålla sig till vittnen som talade om hederskultur i tingsrätten.

09:43, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Gävle tingsrätt dömde alltså sex personer för mord. En person fick 14 års fängelse, de andra till livstids fängelse. De två övriga som finns med idag friades.

09:46, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Alla dömda nekar till brott och vill bli frikända.

09:51, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu är det dags för en av åklagarna, Krister Petersson att göra sin sakframställan. Dvs han ska beskriva vad som hänt enligt åtalet. Den andra åklagaren heter Karolina Lindekrantz.

09:55, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren berättar nu vad som hänt. Ett vittne ser en person dras in i en silverfärgad bil. Vittnet ringer 112, och vi får nu höra larmsamtalet. Vittnet berättar att han först trodde att man skojat, men att han sedan inser att det är allvar. Han berättar att det var en silverfärgad Audi som drog iväg i full fart.

09:58, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagaren är vittnets uppgifter viktiga för målet. Han beskriver flera män och en kvinna som han sett i samband med kidnappningen. Nästa morgon den 5 april ringer den 24-åriga kvinnan och anmäler att hennes pojkvän är försvunnen.

10:00, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den 5 april inleds en förundersökning om kidnappning. Den 24-åriga flickvännen hörs först som vittne. Polisen har nu ett namn på en person som man misstänker är försvunnen, kanske kidnappad.

10:05, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna visar nu upp en rekonstruktionsfilm från vittnet O:s iakttagelser den 4 april 2016 intill Slottsparkeringen i Gävle. Vittnets uppfattning är att 23-åringen tvingas in i bilen. Vittnet berättar också att minst två av männen som tvingade in 23-åringen i bilen var maskerade. Enligt åklaren är det särskilt intressant att vittnet iakttar en kvinna i närheten. Enligt vittnet såg kvinnan vad som hänt. Han beskriver henne i 20-års åldern med mörkt hår och vit jacka.

10:08, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Även vittne nummer två ser en kvinna i närheten och säger att kvinnan var i 20-års åldern och att hon hade en ljus jacka och att hon såg lugn ut. Fotografier hur flickvännen var klädd stämmer väl överrens med hur den dömda kvinnan var klädd den aktuella kvällen.

10:10, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren redogör nu på storskärm hur de olika relationerna ser ut mellan de som dömdes i tingsrätten.

10:12, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Vi har alltså den nu 24-åriga kvinnan i centrum. Hennes två bröder H och A. Kvinnans fd make och fyra vänner till exmaken.

10:15, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Samtliga inblandade bor i Västernorrland - från Sundsvall i söder till Örnsköldsvik.

10:16, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den 10 april blir den 24-åriga kvinnan misstänkt och grips tillsammans med sin exmake och hans fyra vänner. Kvinnans bröder grips på Öresundsbron.

10:17, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagare Krister Petersson fortsätter att beskriva vad som hänt, och visar nu ett foto på en liten å i Maj i närheten av Njurunda. I den ån hittades kroppen efter den mördade 23-åringen.

10:20, 5 September 2017

Ann-Charlotte Carlsson, digital redaktör, P4 Västernorrland: Man kan följa händelseförloppet i vår tidslinje här på sajten. http://t.sr.se/2gBax2Z

10:20, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren länkar nu den silverfärgade bilen, som vittnet beskrev och vars nummerplåt han också nästan kunde minnas, till en av exmakens vänner. Enligt åklagaren ägdes de bilar som användes i kidnappningen av exmakens vänner. En av bilarna var utbränd men i bilen hittades blod och DNA från flera av de åtalade.

10:23, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu tar åklagare nummer två, Karolina Lindekrantz, vid och börjar redogöra för vilka mobiltelefoner som använts. Hon konstaterar att de flesta var nyinköpta. Mordoffrets telefon är inte återfunnen. Åklagarna berättar att samtalsappar - som spelade in telefonsamtal blev viktiga bevis för polisen.

10:27, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Både kvinnan och hennes exmake hade alltså installerat en app som automatiskt spelade in samtal, och en del samtal var inte raderade. Polisen har också avlyssnat samtal och spårat var telefonerna befunnit sig. Det handlar om sex brottstelefoner. Ingen av de telefonerna är återfunna. Analysen polis och åklagare gjort är att sex personer åkte från Sundsvall till Gävle, kidnappade 23-åringen, vände tillbaka mot Sundsvall. I området runt Maj där kroppen hittas stannar man upp, sen återvänder man till Sundsvall igen.

10:30, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Viber, Whatsup, snapchat och spel har använts för att kommunicera.

10:31, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Både kvinnan och hennes exmake har enligt åklagaren raderat och återinstallerat Viber dagarna kring mordet. Viber har funnits i telefonerna, raderats och sen återinstallerats igen. Åklagaren visar nu hur kvinnan och hennes exmake skriver till varandra på Viber dagen efter 23-åringens försvinnande.

10:36, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna går nu igenom detaljer hur telefoner använts av den 24-åriga kvinnan, mycket detaljer. Jag gör det enkelt för mig och säger att det finns mängder av spår av meddelanden, samtal, snapchats mm i de misstänktas telefoner.

10:40, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagare Krister Petersson drar nu en bakgrund till händelsen den 4 april 2016 när 23-åringen mördas.
Ett och ett halvt år tidigare, januari 2015 hade 23-åringen och kvinnan börjat samma utbildning i Sundsvall.

10:46, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagaren inledde 23-åringen och kvinnan en relation trots att kvinnan var gift. Och i maj upptäcker maken sin hustru i samma bil som 23-åringen. Dagen efter polisanmäler 23-åringen kvinnans make för hot och trakasserier. Enligt åklagaren har paret en hemlig relation under 2015, men kvinnan berättar att hon vill skiljas. Den 5 oktober polisanmäler 23-åringen än en gång kvinnans make.

10:50, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Medan åklagaren fortsätter att redogöra för diverse polisanmälningar, dels som den döda 23-åringen gör mot kvinnans exmake - motanmälningar - och anmälningar som kvinnan påstår att hon tvingas göra, fylls åhörarplatserna här i hovrätten på. 10 personer har nu kommit hit till hovrätten för att följa rättegången.

10:53, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu visar man upp sms mellan den äkta maken och den nyfunne älskaren. SMS där anklagelser och oförskämdheter haglar.

10:56, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren fortsätter att redogöra för alla polisanmälningar som den mördade gjort mot exmaken eller hans vänner. SVT Västernorrland var först med att berätta att den mördade sökt hjälp hos polisen vid 11 tillfällen innan mordet.

10:59, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I början av januari 2016 rymmer kvinnan iväg med 23-åringen. De åker till Tallin, Estland den 6 januari och kommer att vara borta på resa i Estland och i Sverige under fem dagar. Under tiden försöker kvinnans make hitta paret.

11:07, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Efter hemkomsten flyttar kvinnan hem till sina föräldrar. Hennes man vill veta om de ska skiljas eller återförenas? Och enligt åklagaren börjar paret tala om att mörda 23-åringen den 16 januari 2016. Samtalet finns inspelat på en inspelningsapp. Maken undrar om hon kräver att han ska döda älskaren. Ja, svarar kvinnan.

11:14, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De autoinspelade samtalen visar att man spanar efter 23-åringen. 23-åringen å sin sida polisanmäler nu med flera dagars mellanrum att han är förföljd och hotad, men polisen gör inget utan verkar uppfatta anmälningarna som ett svartsjukedrama.

11:16, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Klockan är 11.15 och förhandlingen återupptas 12.45
Därmed tar även vi paus här från Hovrätten och återkommer när förhandlingen återupptas.

11:17, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Välkommen tillbaka till hovrätten i Sundsvall och kidnappningsrättegången.
På plats här i Hovrätten finns jag, Pether Öhlén, Ingrid Engstedt Edfast och Ove Jönsson

12:55, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Efter en lunchpaus återupptas nu förhandlingen. Nio personer står åtalade i den hittills största utredningen om misstänkt hedersbrott i Sverige. Sex personer är åtalade för människorov och mord, tre för medhjälp. Gävle tingsrätt dömde fem personer till livstids fängelse och en till 14 års fängelse. Två person friades.

12:57, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagare Krister Petersson fortsätter nu att gå igenom samtal som spelats in på de misstänktas mobiltelefoner via en samtalsapp. Samtal som inte raderats från de misstänktas mobiltelefoner. Just nu lyssnar vi på samtal mellan exmaken och kvinnans bror.

12:59, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Samtalen utspelas i januari 2016. Vi får nu höra om ett samtal mellan kvinnan och hennes make där maken undrar om villkoret för att de ska återförenas är att han ska mörda hennes älskare. Ja, bara det, svarar kvinnan enligt utskriften som nu läses upp.

13:02, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna fortsätter att visa utskrifter från samtal mellan kvinnan och hennes make som under den här tiden bor hemma hos sina föräldrar.

13:13, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I samtalen upprepar maken frågan om kvinnan kräver att han ska mörda älskaren, och om hon lovar att komma hem om älskaren dör. Det är väldigt förvirrande samtal, där kvinnan å ena sidan verkar försöka övertala maken att döda älskaren, samtidigt som hon svarar undvikande på andra frågor.

13:17, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Nu ska man gå igenom kvinnans läkarjournaler och det kommer att ske bakom stängda dörrar. Vi vet inte vad som sägs, men i samtalen har det talats om att hon ska äta morfin, så det är väl ingen långsökt gissning att tänka att det kan handla om vilka mediciner kvinnan åt när samtalen spelades in.

13:18, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Äktenskapet går inte att rädda. Den 15 februari så skiljer sig kvinnan från sin make. Skilsmässan sker i moskén och både mannen och kvinnan skiljer sig, enligt muslimska regler.

13:23, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagaren Krister Petersson återupptar kvinnan och älskaren kontakten efter några veckor. De stämmer träff, men den mördade 23-åringen vågar inte träffa kvinnan eftersom han när han är på väg upptäcker en bil som tillhör kvinnans familj. Enligt åklagaren stämmer kvinnan träff med 23-åringen för att han ska bli mördad.

13:26, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: 23-åringen upplever än en gång att han är utsatt för hot. Han visar upp ett antal SMS för polisen och han uttryckte rädsla för vad som skulle hända honom och hans familj.

13:28, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den mördade 23-åringen förklarar för kvinnan att han har fotografier på de två som han inte tänker lämna ifrån sig. Fotografier som 23-åringen sedan också publicerar på sociala medier. Kvinnan anklagar nu 23-åringen för att vilja se henne dö och en intensiv sms-växling utspelas mellan paret.

13:33, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Kontakten mellan älskaren och kvinnan återupptas i mitten av mars 2016, enligt åklagaren.

13:37, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu går åklagarna igenom spridningen av bilder på paret från den hemliga kärleksresan i januari 2016. Enligt åklagarna har den mördade haft flera Facebook-konton och via ett av dem spridit bilder till kvinnans och exmakens familjer.

13:43, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Bilderna vi får se i rättsalen är väldigt oskyldiga, vilket också åklagaren påtalar. Två unga människor brevid varandra. Åklagaren går nu igenom ett samtal som kvinnan ringer tidigt en morgon i mars.

13:44, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Kvinnan är rasande över att den idag mördade 23-åringen lagt ut bilder på Facebook.

13:48, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den mördade 23-åringen fortsätter att förneka att det är han som lagt ut bilderna på paret på Facebook. Kontakten fortsätter och kvinnan lovar att de ska bli ett par igen om bilderna försvinner.

14:00, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren fortsätter att gå igenom samtal och sms mellan dels den mördade 23-åringen och kvinnan och mellan kvinnan och hennes syster. Det mesta kretsar kring fotografierna som publicerades på Facebook och som kvinnan anser tagit heder och ära av henne.

14:07, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu tar hovrätten kaffepaus i 20 minuter och vi gör detsamma. Återkommer ca 14.25

14:08, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Förhandlingen återupptas strax. Vi har fått bild från rättsalen och bild på advokat Thomas Bodström som är med på videolänk från Stockholm.

14:34, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Bodström sitter framför sin bärbara dator och jag räknar antalet kaffekoppar i papp på hans skrivbord till fyra stycken. Här inne i rättsalen har antalet åhörare tunnats ut. Just nu är det tre personer som följer rättegången.

14:36, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu fortsätter rättegången och målsättningen är att man ska hinna fram till avsnittet som handlar om telefonanalys. Det är ungefär 100 sidor till från förundersökningen som ska gås igenom.

14:38, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De åtalade, advokaterna och hovrättens ledamöter sitter i sal 2. Framför domarpodiet är tre rader med skrivbord där de åtalade, deras advokater och tolkar uppställda. Dryga 40 personer befinner sig inne i säkerhetssalen här i Sundsvall.

14:39, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu fortsätter åklagare Krister Petersson att gå igenom vad som skrivits i olika chattar. Mycket handlar fortfarande om fotografierna som den mördade 23-åringen publicerat på Facebook. Kvinnan låter honom också förstå att deras relation inte alls är över. Men den 19 mars verkar det som om kvinnans exmake har fått se bilderna på Facebook. En katastrof, enligt åklagaren.

14:42, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu citeras det från ett samtal som kvinnan hade med kvinnofridslinjen. Hon berättar att 23-åringen pressat henne att lämna maken, och att han hotar henne med bilder. Kvinnan beskriver sin rädsla för fotografierna, och beskriver hur allvarligt hon ser på bilderna. Samtidigt säger kvinnan att hon inte är rädd för sin egen familj.

14:46, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den 19 mars har kvinnans exmake fått se Facebookbilden och enligt kvinnans broder är katastrofen ett faktum. Kvinnans exmake är rasande. 23-åringen träffar kvinnans bror som tar hans telefon vilken 23-åringen anmäler till polisen.

14:55, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagaren planerar nu kvinnans och hennes familj att kvinnan och 23-åringen ska gifta sig, men detta motsätter sig exmakens familj. Enligt åklagaren vill exmakens familj att 23-åringen ska dödas för att upprätthålla famijens heder.

14:56, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna citerar nu en massa samtal och chattar där man talar om hur man ska bortförklara fotografierna.

15:01, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu läser åklagarna upp samtal som kvinnan hade med sin bror och där hon berättar att hon planerar att återförenas med sin fd make. Hon säger att hon hoppas att han förlåter henne och vill ta tillbaka henne. Hennes bror kräver att hon lovar att bo med föräldrarna resten av livet om exmaken inte vill ha en återförening.

15:12, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Den 27 mars 2016 träffas den mördade 23-åringen och kvinnans bror i Birsta. Enligt brodern diskuterar man förutsättningar för ett äktenskap. Samtidigt har brodern omfattande kontakt med kvinnans exmake. Enligt teleoperatören har alla tre befunnit sig i Birsta området.

15:18, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: 23-åringen lämnar Sundsvall efter mötet den 27 mars. Enligt åklagarna blir han livrädd efter mötet i Birsta.

15:19, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Onsdagen 30 mars blir en avgörande dag, påstår åklagarna. Dagen innan har familjen börjat tala i kodord med varandra, enligt de inspelade telefonsamtalen.

15:23, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Kvinnan reser till Göteborg och tar in på hotell. Under hela tågresan har kvinnan kontakt med sin fd make och frågat om han vill förlåta henne. Hon har också samtal med sina syskon. Hon försöker också kontakta sin fd älskare, 23-åringen. När de väl får kontakt berättar hon att hon blivit utkastad hemifrån. Enligt åklagarna lockar hon till sig 23-åringen.

15:25, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Kvinnan hade alltså en app installerad i sin telefon som spelade in samtalen. Samtal som inte hade raderats från telefonen när kvinnan greps och telefonen tömdes.

15:26, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Under resan till Göteborg talar kvinnan med sin fd make flera gånger och kräver ett svar på om han ska ta tillbaka henne eller inte. Svara mig, svara mig, JA eller NEJ upprepar kvinnan hela tiden.

15:33, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Det blir väldigt detaljrikt eftersom det är utskrifter av samtal mellan kvinnan och exmaken. Exmaken verkar besvärad över kvinnans vänskap med 23-åringen, hon skyller allt på sin fd vän. Mycket handlar om heder, vad familjerna ska säga, göra, exmaken vädjar att kvinnan ska berätta sanningen. Kvinnan säger vidare att 23-åringen aldrig rört henne.

15:38, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna försöker nu övertyga hovrätten om att kvinnan är drivande, ljuger och manipulerar.

15:40, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: På väg ner till Göteborg ringer kvinnan 23-åringen och berättar att hon rymt från Sundsvall. 23-åringen säger att han är rädd, att han inte litar på henne eller hennes familj. Det blir mycket snack om att 23-åringen inte litar på kvinnan längre. Hon å sin sida övertygar 23-åringen om att han kan lita på henne.

15:52, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna fortsätter att läsa upp telefonsamtalen. Allt kretsar kring vart kvinnan är, hon berättar att hon är i Göteborg, hon hotar ömsom att hon ska sova på gatan, hon berättar att hon ska träffa olika män. 23-åringen erbjuder sig att skicka pengar så hon kan boka ett hotellrum. Men kvinnan hotar att hon ska sova ute. 23-åringen lovar att komma till Göteborg till slut.

16:01, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I ett samtal sent på kvällen när kvinnan kommit fram till Göteborg anklagar hon sin fd älskare för att ha spridit bilden av henne som hora. Att hela Sundsvall tror att hon är en hora. Att alla släktingar i Irak tror att hon är en hora.

16:08, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: En abort kan ha utlöst hedersmordet framkommer det nu överraskande.

16:16, 5 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Dagens förhandling i hovrätten avslutas och återupptas i morgonbitti igen.
P4 Västernorrland finns på plats även i morgon och du kan följa vår bevakning på webben och i radion. Tack för idag/ Pether Öhlén

16:17, 5 September 2017

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".