Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politikerna visste om de hemliga Thelin-avtalen enligt Bergström

Uppdaterat tisdag 6 mars kl 11.09
Publicerat fredag 1 september 2017 kl 15.08
Reporter Ulla Öhman om varför Jusek inte tycker att Inger Bergström ska avskedas
(3:37 min)
Inger Bergström, tidigare regiondirektör i Västernorrland.
1 av 2
Inger Bergström, tidigare regiondirektör i Västernorrland. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Delar av avtalet med Lena Thelin, där man ser uppsägnings villkoren och kostnaderna för utbildningen.
2 av 2
Delar av avtalet med Lena Thelin, där man ser uppsägnings villkoren och kostnaderna för utbildningen. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Politikerna visste om de hemliga Thelinavtalen. Det hävdar den avskedade förre regiondirektören Inger Bergström. Hon motsätter sig avskedandet och vid tvisteförhandlingarna förs hennes talan av hennes fackförbund JUSEK.

Politikerna som kände till avtalen kunde ha sett till att informera landstingsstyrelsen och omförhandla avtalen och se till att de diariefördes, anser Jusek.

Ledande politiker kände till avtalen

Jusek namnger inte de personer som ska ha känt till avtalen men säger att det handlar om såväl ledande tjänstemän som den politiska ledningen för landstinget.

Inger Bergström har till media tidigare pekat ut Elisabet Strömquist (S), Erik Lövgren (S) och Per Wahlberg (M). Per Wahlberg har förnekat att han kände till avtalen (se förtydligande nedan). Erik Lövgren säger att han fick höra att det fanns ett besvärligt personalärende men att han inte frågade om några detaljer och inte fick några. Elisabet Strömquist som var landstingsråd när det sista avtalet skrevs säger idag att hon inte har haft någon som helst kännedom om avtalet.

Påtryckningar från Anders L Johansson

Jusek hävdar också att det inte var Bergström som låg bakom att avtalen med Thehelin blev av utan att hon utsattes för starka påtryckningar från i första hand Anders L Johansson.

Det föreligger heller ingen formell skydlighet att diarieföra handlingar, säger Jusek i sina invändningar till avskedandet.

Jusek förnekar också att Inger Bergström ska ha sagt i intervjuer att det inte finns några avtal och menar att hon inte har  farit med osanning.

2018-03-06: Per Wahlberg (M) förtydligar sitt uttalande.

– Det första avtalet som reglerade att Thelin lämnade som HR-direktör 2013 kände jag till. Det andra avtalet däremot som P4 Västernorrland avslöjade 1 juni, hade jag ingen vetskap om, säger oppositionsrådet Per Wahlberg (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".