vatten bilar Sundsvall
1 av 3
Korsningen Norrmalmsgatan-Skönsbergsvägen. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Janne Nordin på Mittsverige Vatten och Avfall försöker snabbt få stopp på läckan.
2 av 3
Janne Nordin på Mittsverige Vatten och Avfall försöker snabbt få stopp på läckan. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
vatten fontän i gatan
3 av 3
Under den första halvtimmen av den stora vattenläckan rådde viss förrvirring och bilköerna växte. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

"Reparationen efter läckan pågår hela natten"

"700 liter i sekunden forsar upp i gatan"
3:05 min

En stor vattenläcka upptäcktes vid korsningen nedanför kommunhuset på Norrmalmsgatan i Sundsvall under fredagseftermiddagen. Vatten forsade ut över gatunätet och bilar fastnade i vattenmassorna.

Enligt Mittsverige Vatten är det en större vattenledning som brustit och som pumpade ut cirka 700 liter vatten i sekunden.

– Det är en gammal matarledning som har gått sönder, säger Janne Nordin på Mittsverige Vatten & avfall.

Det finns en risk att marken runt vattenläckan kan bli underminerad.

– Det gör att vi inte vill ha människor runt platsen, säger Janne Nordin.

Bilister uppmanades att välja en annan väg. Två personbilar fastnade strax efter det att läckan upptäcks i vattenmängderna. Personerna i bilen valde att sitta kvar i väntan på bärgning istället för att vada ut i det bruna vattnet. Bussarna på väg till och från Navet klarade med nöd och näppe att forsa fram i vattnet.

En entreprenörs personal ansvarade för omdirigering av trafiken den första halvtimmen.

Det har varit problem tidigare med vattenledningarna och det är ett större vattenledningsarbete är planerat på platsen i oktober.

– Vi håller precis på att byta ut den här ledningen, den har legat i vårt förnyelseprogram. Vi vet om att den här ledningen är i dåligt skick och har för avsikt att byta den. Den där ledningen kommer att försvinna bort därifrån, säger Tomas Larsson, affärsområdeschef på Mittsverige vatten.

Vad det gäller driftsstörningar gällande vattenleverans, så var det bara två fastigheter som är drabbade, enligt Tomas Larsson. Det handlar om Teliahuset och SCA huset, även en mindre restaurang i området är utan vatten och intill restaurangen ställde man ut en vattentank där man kunde hämta dricksvatten.

Efter en dryg timme hade läckan stoppats och senare under fredagskvällen hade man även fått bort vattnet från gatan.

– Vi kommer hålla på med reparationsarbete hela natten. Vi håller nu på att frilägga ledningen och byta ut den del som är trasig, säger Tomas Larsson på Mittsverige Vatten & avfall på fredagseftermiddagen.

Mellan klockan tre och fyra på lördagsmorgonen kunde man släppa på vatten i ledningen igen. Då hade en del på sex meter bytts ut. 

En stor del av vägbanan fick också grävas upp vid lagningsarbetet och vid niotiden var vägen såpass återställd att även trafiken kunde flyta på som vanligt igen, enligt Tomas Larsson affärsområdeschef på MittSverige vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".