Alsy Nyberg från Utansjö
Elsy Nyberg med diplomet hon fick efter att hon dirigerat om trafiken dagen Sverige fick högertrafik. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Elsy var med och dirigerade om till högertrafik

Elsy Nyberg: Det var inte så svårt att lära sig
2:33 min

Denna söndag den 3 september är det femtio år sedan vi slog om till högertrafik. Elsy Nyberg i Utansjö minns den dagen tydligt.

Den tredje september 1967 bytte Sverige till högertrafik från vänstertrafik. Redan 1955 var det folkomröstning i frågan, 82,9 % röstade nej. Trots det blev det ändå ett byte tolv år senare. 

Elsy Nyberg är 96 år och hon har bott i Utansjö hela sitt liv. Hon var med och dirigerade om trafiken när det slog om från vänster till högertrafik. Det är en dag hon minns tydligt. 

– Mina barn gick på skolan här så då gick vi upp till E4 och tala om för billisterna att de skulle komma från höger istället för vänster.

För sin insats fick Elsy ett diplom som hon lät rama in och har kvar än idag. 

Smärtfritt byte

Bytet genomfördes klockan 05:00 på morgonen. Elsy menar att bytet gick smärtfritt, mycket på grund av att det inte var så mycket trafik på den tiden. 

– Det var inte så många som hade bilar på den tiden. Jag tror vi bara var fyra fruntimmer som hade körkort i byn. Hon som körde posten och tre till, säger Elsy. 

Elsy tog körkort 1957, samma år som hon fyllde 36 år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".