Blyertsskiss från rättegången i kidnappningsmordet på en 23-årig man. Ilustration: Ingela Landström/TT
Från rättegången i tingsrätten Foto: Ilustration: Ingela Landström/TT

Kidnappningsmordet i Hovrätten

Kidnappningsmordet tas upp i hovrätten
0:42 min

Fem livstidsdomar i hedersrelaterat kidnappningsmord prövas i hovrätten.

Idag inleds rättegången i Hovrätten i Sundsvall i det största hedersrelaterade ärendet i Sverige någonsin.
Sex personer dömdes för inblandning i kidnappningen och mordet på en 23-årig man från Sundsvall.

Det var den fjärde april förra året som den 23-årige mannen kidnappades vid Slottstorget i Gävle, då han tvingades in i en bil. Två veckor senare hittades han död i orten Maj, söder om Njurunda. Han ska ha dött efter att ha blivit strypt med en snara.

Sex personer dömdes av tingsrätten för människorov och mord. Fem fick livstids fängelse, den sjätte dömdes till 14 års fängelse eftersom han var under 21 när kidnappningen och mordet ägde rum.

En bild på Facebook

Bland de åtalade finns den nu döda 23-åringens flickvän, flickvännens exman och flickvännens två bröder. Enligt åklagare Elisabeth Hermanrud handlar det om ett hedersbrott. Den utlösande faktorn ska enligt åklagaren vara en facebookprofil som 23-åringen startade. På Facebooksidan fanns en bild där flickvännen pussar 23-åringen på kinden.

– Han la upp en facebookprofil och skickade vänskapsförfrågningar till kvinnans släkt och till exmakens släkt, säger Elisabeth Hermanrud .

Vad är det som gör att det handlar om heder och inte svartsjuka?

– Det hade inte blivit den här reaktionen om det inte hade varit en hederskontext, säger Elisabeth Hermanrud. 

– Exmaken går tillsammans med kvinnans två äldre bröder och flera andra personer och mördar honom.

Alla dömda utom en nekar till brott.

Kvinnans exman erkände i tingsrätten att han medverkat till medhjälp till olaga frihetsberövande. Han har varit med och fört bort den här killen, säger han, men han nekar till de andra anklagelserna, säger mannens försvarsadvokat Thomas Bodström.

Vad trodde han skulle hända när mannen kidnappades?

– Han trodde att killen skulle åka på stryk, och det kunde han vara med på, de har även slagits tidigare, men längre än så var han inte beredd att gå, säger Thomas Bodström.

Så han tänker inte alls att han skyldig till mordanklagelserna?

– Definitivt inte, säger han.

Totalt har 18 personer varit misstänkta i ärendet. Polisen har sammanlagt hållit 547 förhör och förundersökningen är på cirka 12 000 sidor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".