Bandvagn
Bandvagn 206 Foto: BAE Systems Hägglunds

Kommunen säger nej till bandvagnar i rondellerna

Kommunalråd: Gärna bandvagnar men på ett annat ställe!
1:32 min

Marknadsför Örnsköldsvik genom att ställa upp två gamla renoverade bandvagnar vid både den norra och södra infarten till stan.

Tankarna och förslaget kommer från en person bosatt i Örnsköldsvik och är sänt till kommunstyrelsen. Politikerna ska avgöra frågan via kommunstyrelsen idag.

Så här står det bl.a. i medborgarförslaget:

"Det är många städer man passerar på E4 och vissa kommer man ihåg extra bra då de har någon speciell symbol, t ex Viggen i Söderhamn, Y-et i Timrå.
Örnsköldsvik är den stad där bandvagn Bv206 utvecklats och där mer är 11000 bandvagnar är tillverkade för leverans till ett 40-tal länder världen runt, en riktig industri- och exportsuccé.
Mitt förslag är därför att begagnade 2 bandvagnar införskaffas och renoveras i samverkan med BAE Systems Hägglunds upp för att placeras på ett lämpligt fundament vid södra respektive norra infarten till Örnsköldsvik. Vill man bara ha en bandvagn placeras den lämpligen i
korsningen mot Björnavägen, där utveckling och produktion skett."

Så långt medborgarförslaget. Nu blir det inget av för det är en enad kommunstyrelse som ger sig i kast med frågan och förslaget.

– Intressant men inte som det här är presenterat, säger Per Nylén (s) och kommunalråd.

-Just vid infarterna vill vi ha bra och tillgänglig information som kan förändras, det är något vi gemensamt tagit fram inom kommunledningsförvaltningen.

Ungefär samma tongångar hör vi från oppositionen. Anna-Britta Åkerlind (c), kommunalråd.

– Vi ska inte ha några bandvagnar i rondellerna, vi har gjort en omfattande genomgång och där passar inte det här in. Däremot är det en intressant fråga inför framtiden när vi ska berätta om vår kommuns industrihistoria. Gärna bandvagnar men på ett annat ställe, säger Åkerlind till P4 Västernorrland.

Hägglunds började tillverka bandvagn 206 redan 1974 då den första beställningen kom. Till dags dato har 12.000 bandvagnar tillverkats och vagnarna används både för civilt och militärt bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".