Foto på Landstingets uppsägningsavtal med Lena Thelin. I texten går att läsa att hon är arbetsbefriad från 16 mars 2015 och att hon ska erhålla 69 300 kr i lön fram till 27 augusti 2017. Foto: Sveriges Radio
Delar ur Landstingets uppsägningsavtal med Lena Thelin. Foto: Sveriges Radio

Landstinget överlämnar hanteringen av hemligt avtal till åklagare

Landstinget kommer att be åklagaren återigen pröva om det begåtts brott i samband med att ett hemligt avtal tecknades med förra personaldirektören Lena Thelin. Om det inte sker bör landstinget överväga  en civilrättslig process mot Inger Bergström och att försöka få Lena Thelin att betala tillbaka en del av ersättningen. Det föreslår den advokatbyrå som granskat fallet.

Det är advokatfirman Öbergs i Stockholm som på landstingets begäran har granskat bakgrunden till det guldkantade avtalet som förre HR-direktören Lena Thelin där hon bland annat fick månadslön utan att behöva jobba. 

Vi vill att åklagaren åter prövar om något brott begåtts kring de båda avtalen.

När Landstingets egna jurister granskade avtalet så kom man fram till att det begåtts många fel när avtalet skrevs, men att man inte kunde hitta att något brottsligt hade skett.

Landstingsledningen bad senare advokatbyrån Öbergs om en så kallad "second opinion", en andra åsikt, och resultatet av den granskningen som presenterades idag kommer fram till helt andra slutsatser.

Öbergs rekommenderar landstinget att:

1. Be åklagarmyndigheten att de återupptar sin förundersökning avseende brott när det gäller Thelinavtalen.

2. Om förundersökningen inte återupptas bör landstinget överväga en civilrättslig process mot förre regiondirektören Inger Bergström för skadestånd.

3. Närmare utreda möjligheten att få den tidigare HR-direktören Lena Thelin att återbetala en del av ersättningen som hon fått.

Öbergs skriver i rapporten att Inger Bergström genom sitt agerande anses ha gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman och tjänstefel. Hennes agerande bedöms som grovt vårdslöst och det finns därmed synnerliga skäl för att hon ska åläggas ett skadeståndsansvar.

– Vi kommer att överlämna den externa juridiska utredningen till åklagarmyndigheten. Vi vill att åklagaren åter prövar om något brott begåtts kring de båda avtalen, säger landstingsrådet Erik Lövgren (S) i en kommentar.

Hennes agerande bedöms som grovt vårdslöst och det finns därmed synnerliga skäl för att hon ska åläggas ett skadeståndsansvar.

Öbergs skriver också att om Anders L Johansson varit ansvarig för innehåller i avtalen gäller samma sak för honom.

Vad gäller Lena Thelin skriver Öbergs att hon som HR-direktör får förutsättas vara insatt i regelverken och borde ha insett att Inger Bergström saknade befogenhet att träffa ett så anmärkningsvärt generöst avtal för hennes räkning. Öbergs säger också att hennes agerande i samband med sin uppsägning ger stöd för uppfattningen att Thelin och Bergström i samråd försökte dölja existensen av avtalet.

Därför bör landstinget utreda möjligheten att vända sig mot Lena Thelin med begäran om återbetalning.

I princip medför en sån situation där båda parterna har varit i ond tro (motsatsen till god tro) att ett träffat avtal kan bli ogiltigt och återbetalningsskyldighet uppstår. Därför bör landstinget utreda möjligheten att vända sig mot Lena Thelin med begäran om återbetalning av en del av pengarna som hon fått, skriver Öbergs advokater i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".