Mia Benson, Karin Franz Körlof och Thérèse Brunnander i en scen ur Alfhild Agrells pjäs "Ensam".
1 av 2
En scen ur Alfhild Agrells pjäs "Ensam" på Dramaten. Foto: Sören Vilks

Drygt 90 år efter sin död är dramatikern Alfhild Agrell på frammarsch

Jenny Andreasson, regissör: Hon skriver så himla bra och engagerande dramatik
2:55 min

Vid förra sekelskiftet var Härnösandsbördiga Alfhild Agrell hyllad vid Dramaten i Stockholm. Nu har hennes verk satts upp på samma nationalscen igen.

Hon räknas in bland klassikerna, bredvid till exempel August Strindberg, men har inte märkts tillräckligt mycket, enligt Maria Lycken på Afhild Agrell-sällskapet i Härnösand. Förra året sattes pjäsen "Ensam" upp på Östgötateatern och när den nu spelas på Dramaten menar Maria att det även innebär ett uppsving för Agrell på hemmaplan.

– Härnösandsborna kanske förstår nu att när hon sätts upp i Stockholm igen, då måste det vara något särskilt med henne, säger Maria Lycken.

Regissören Jenny Andreasson är extra förtjust i Agrells engagerande dramatik.

– Det är verkligen en kombination av att skriva spännande intriger som håller publiken på helspänn och sedan starka känsloutbrott, berättar Jenny Andreasson.

I Västernorrland skriver Teater Västernorrland på en föreställning om Alfhild Agrell och 2018 blir lite av ett Agrell-år, då det är 95 år sedan hon dog. I Härnösand planeras redan en Alfhild Agrell-plats vid torget, där konstnärer bjuds in att utsmycka den, med informationsträff den 20 september och Maria Lycken och hennes vänner i sällskapet har planer på en utställning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".