Chefsåklagare Krister Petersson utanför entrén till Hovrätten i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Åklagaren vill se fler fällda i kidnappningsmordet

Chefsåklagare Krister Petersson: Försvaret har inte kommit med något nytt
3:00 min

Nu omprövas livstidsdomarna i det uppmärksammade kidnappningsmordet i hovrätten, efter att både åklagare och de dömda överklagat tingsrättens domar.

Tingsrätten dömde fem personer till lagens strängaste straff - livstids fängelse. Något om är unikt i Sverige. Den sjätte dömdes till 14 års fängelse och utvisning. Att mordet har så många gärningsmän är ovanligt.

Livstidsdomarna kommer stå kvar även i hovrätten, tror åklagare Krister Petersson.

– Som vi ser det så finns det ingenting. Försvaret har inte kommit med några nya uppgifter hittills. Så vår inställning är att tingsrätten har värderat den här gedigna utredningen på ett korrekt sätt, och att det inte finns någon anledning att ändra den. 

Från åklagarsidan vill ni också att de två som frikändes i tingsrätten ska dömas?

– Ja, det stämmer. Det var personer som inte var närvarande på själva brottsplatsen, men de har gjort vissa åtgärder runt ikring för att underlätta för gärningsmännen, eller för att hjälpa dem att hålla sig undan. Det vill vi att hovrätten ska pröva igen, säger chefsåklagare Krister Petersson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".