Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Direktrapport: Kidnappningsmordet – andra rättegångsdagen i hovrätten

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 08.57
Reporter Pether Öhlén: Väldigt svårt att hålla sig undan övervakningsradarn
3:46 min
En grön lampa lyser på skylten "Förhandling pågår". Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

I dagens rättegång i hovrätten i Sundsvall om kidnappningsmordet i Gävle fortsätter åklagarna presentera sina bevis, och det handlar mycket om mobiltrafik. Följ vår rapportering direkt från hovrätten.

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Godmorgon! Hovrättsförhandling kring kidnappningsmordet på en 23-årig Sundsvallsbo inleds alldeles strax. Det är dag två och åklagarna fortsätter med sin sakframställan, dvs berättar hur de påstår att kidnappningen och mordet av 23-åringen gått till.

09:02, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
På plats i Hovrätten finns förutom jag, även tekniker Ove Jönsson. Sex personer dömdes för kidnappning och mord i tingsrätten. Fem fick livstidsfängelse och en dömdes till 14 års fängelse. Samtliga har överklagat sina domar. Två andra personer friades för medhjälp och skyddande av brottsling i tingsrätten, och de friande domarna har överklagats av åklagarna. Så sammanlagt står åtta personer inför rätta i hovrätten.

09:04, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Den här rättegången har beskrivits som Sveriges största hedersmordsrättegång.

09:04, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
En kort resumé. Det var i april 2016 som en 23-årig Sundsvallsbo kidnappades i Gävle och sedan hittades mördad utanför Njurunda. Misstankarna kom snabbt att riktas mot 23-åringens fd flickvän, en jämnårig kvinna även hon från Sundsvall. TIll slut åtalades kvinnan, hennes exmake, kvinnans två bröder och vänner till exmaken för delaktighet i kidnappningen och mordet. Hedermord enligt åklagare. Fem dömdes alltså till livstids fängelse i tingsrätten och den sjätte personen till 14 års fängelse.

09:06, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Den livstidsdömda kvinnan hade inlett en utomäktenskaplig affär med en skolkamrat, vilket ledde till skilsmässa från maken. Men förhållandet med den mördade 23-åringen var stormigt och när han publicerade bilder på dem två tillsammans på Facebook anklagade kvinnan honom för att ha sålt hennes heder. Detta tros vara motivet till mordet, enligt åklagare och tingsrätt. Nu är det upp till hovrätten att bedöma om åklagarnas bevisning håller eller om de dömda ska frias eller inte.

09:08, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu är alla på plats och åklagarna ska strax fortsätta sin sakframställan, men först går rättens ordförande igenom lite formalia. Media och åhörare får inte sitta med inne i domsalen på grund av säkerhetsskäl. Vi sitter i sal två och de åtalade, deras advokater, tolkar och åklagare sitter i säkerhetssalen. Vi följer förhandlingen via videoskärmar.

09:10, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Sex personer har sökt sig till hovrätten för att följa rättegången. Fyra kvinnor och två män.

09:11, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: När förhandlingen avslutades igår hade den 24-åriga kvinnan kommit fram till Göteborg och man spelade upp telefonsamtal som bandats i kvinnans telefon via en app, samtal med hennes fd make, hennes fd älskare och samtal till hennes bror. Kvinnan hade laddat ner en app som spelade in samtal automatiskt och dessa var inte raderade när hon greps misstänkt för inblandning i kidnappningen och mordet.

09:12, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den 3 april tar paret ett tåg till Gävle. Anledningen till att man återvänder från Göteborg norrut är enligt kvinnan att 23-åringen skulle träffa hennes bror för att prata om äktenskap. Paret checkar in på ett hotell i Gävle och det är den mördade 23-åringen som betalar hotellrummet.

09:16, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagare Krister Petersson träffas kvinnans bröder och exmake i Sundsvall samtidigt som kvinnan befinner sig på hotellet i Gävle med 23-åringen. Enligt åklagaren är det här männen planerar mordet på 23-åringen.

09:22, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna ska nu gå igenom en massa telefonuppkopplingar. Åklagarna hävdar att sex stycken mobiltelefoner inköptes för att användas till kommunikation under kidnappningen och mordet den 4 april.

09:26, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det är mycket teknik nu. Hur olika telefoner kopplat upp sig mot olika master i Sundsvall och Gävle. Det är omöjligt att redogöra för alla detaljer, men man kan väl konstatera att mobiltelefoner lämnar väldigt tydliga digitala spår efter sig.

09:34, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna går i detalj igenom vilka tider de nya tillfälliga telefonerna använts. De används under ett dygn enligt åklagarna för att sedan aldrig användas igen. Enligt åklagarna är flera av de telefoner som används inköpta på en elektronikaffär i Birsta köpcenter.

09:40, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Flera av de nyinköpta telefonerna kopplas upp för första gången samtidigt som de "gamla" telefonerna, dvs de åtaldes ordinarie telefoner också kopplas upp mot samma mast. Det visar enligt åklagarna att man börjar använda sig av sk brottstelefoner. Telefoner som bara ska användas under kidnappning och senare mordet den 4 april.

09:42, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Med hjälp av telefonuppkopplingar, övervakningsbilder från bensinstationer mm ritar man nu upp påstådda färdvägar för de åtalade den 4 april. Vi får se foton på åtalade som tankar, utdrag från vilka telefonmaster deras telefoner kopplar upp sig mot osv. Vid 15.44-tiden inhandlas sex sk rånarluvor på en affär i Birsta, dessa betalas kontant.

09:51, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu invänder en av försvarsadvokaterna mot åklagaren uppgifter. Påstår åklagaren att min klient varit med och köpt rånarluvor bara för att hans mobil är uppkopplad med de andras i närheten av affären? Jag påstår ingenting. Konstaterar bara att din klients mobil finns där, svarar åklagaren. Sen ryker åklagare och advokat ihop en stund. Nu fortsätter åklagaren genomgången av var telefoner befinner sig den 4:e april.

09:56, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren visar nu hur mobiltelefonerna är på väg söderut mot Gävle. Vi får se hur de olika mobiltelefonerna kopplar upp sig mot olika master längs vägen mellan Sundsvall och Gävle. En del sms skickas också från de nyinköpta mobiltelefonerna. Vid några tillfällen befinner sig mobiltelefonerna på samma platser, enligt åklagarna.

10:02, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu har åklagarna kommit fram till kvällen den 4 april och visar övervakningsfilmer från olika platser i Gävle som visar den mördade 23-åringen och den 24-åriga kvinnan i olika sammanhang i Gävle. Åklagarna visar också filmer som visar hur de åtalades bilar rör sig i Gävle under ungefär samma tid.

10:09, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Flera av filmerna kommer från butikers övervakningskameror som filmar ut mot entrédörrar och gator i Gävle.

10:11, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna visar film från en buitk och påstår att den visar hur kvinnan har koll på sin mobiltelefon för att hålla kontakt med sin exmake och bröder. Man visar nu också filmer från samma butik som filmade när de åtalades bilar anlände till Gävle och som filmade lite senare när bilarna lämnar Gävle i betydligt högre hastighet.

10:18, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Man visar också filmer efter den påstådda kidnappningen när kvinnan är ensam, till skillnad från timmarna innan när hon var ute i sällskap med den mördade 23-åringen.

10:19, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det närmar sig paus och åklagarna har nu kommit fram till mobiltelefonernas rörelser på väg från Gävle norrut mot Sundsvall. Rörelserna i och kring Gävle utspelas inom loppet av två timmar.

10:21, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Man får konstatera att mobiltelefoner lämnar väldigt, väldigt många spår efter sig. Oavsett om man ringer på dem eller inte. Nu tar rätten paus, och när vi är tillbaka om 20 minuter, ca 10.45 kommer åklagaren att redogöra för hur man försöker dölja att man kidnappat 23-åringen.

10:25, 6 September 2017

Hasse: Hej Pether och Team. Era kommentarer håller hög juridisk klass.Tack /Hasse pens jurist

10:33, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Så, nu är pausen slut och de åtalade kommer in i rättsalen tillsammans med sina advokater. Åhörare och media sitter i en åhörarsal och vi följer alltså vad som händer i rättsal nr 2 via videolänk. Thomas Bodström som förvarar den livstidsdömde exmaken sitter med via videolänk från ett rum i Stockholms tingsrätt.

10:51, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I väntan på att förhandlngen ska komma igång läser Bodström sms på sin telefon och knappar på sin bärbara dator.

10:52, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det är knäpptyst i salen, och man hör bara viskningar mellan de åtalade och deras advokater. Här inne i salen där vi sitter övervakas vi av två stycken ordningsvakter. Det råder fotoförbud, men ljud får man ta. Därför kan P4 Västernorrland sända ljud från rättegången.

10:53, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Innan paus hade alltså åklagaren presenterat utskrifter från mobilmaster och övervakningsfilmer som åklagarna menar bevisar att de åtalade rest ner till Gävle den 4 april och kidnappat den 23-årige Sundsvallsbon. På övervakningsfilmer från stan och butiker fick vi också se hur den mördade mannen och den åtalade kvinnan syns tillsammans före kidnappningen. Sen visades filmer från samma filmer när kvinnan är ensam. Det samma gäller filmer där man ser bilar som åklagarna påstår användes vid kidnappningen, kvällen den 4 april.

10:58, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Nu dividerar åklagare och advokat om hur telefonerna har använts. Åklagarna menar att flera av telefonerna bara använts under den så kallade brottstiden, advokaten vill veta om nr använts tidigare eller inte.

11:00, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den mördade 23-åringens mobiltelefon har aldrig återfunnits. Men den användes under den aktuella kvällen och åklagarna påstår att kvinnan använder och skickar sms från 23-åringens telefon till sin egen för att sopa igen spår efter kidnappningen.

11:06, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Svenskan i sms:en som påstås komma från den mördade 23-årige under kvällen skiljer sig också väldigt mycket från tidigare sms som man vet att den mördade skickat. Plötsligt skriver han nästan felfri svenska i sina sms till kvinnan.

11:08, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren redogör nu för hur de åtalades mobiltelefoner och de telefoner åklagarna påstår de använt sig av under brottet används, hur man ringt, hur telefonerna kopplat upp sig mot master utan att användas osv. Telefonerna använts flitigt.

11:11, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Strax efter midnatt befinner sig mobiltelefonerna omkring Östergraninge norr om Sundsvall och en "telefontystnad" infinner sig. Enligt åklagarna finns de åtalades mobiltelefoner på samma plats. Runt 01.30 börjar mobiltelefonerna röra sig söderut tillbaka mot Sundsvall igen.

11:25, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Mitt i natten uppfattar ett vittne norr om Sundsvall att två bilar kommer körandes mellan 02.00 - 03.00. Vittnet blir misstänksamt, noterar att det är en ljus Audi han ser. Vittnet fotograferar däckavtrycken som bilarna lämnat efter sig.

11:29, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: En analys av de misstänktas bilar och fotografierna visar att det förmodlingen är samma däck som färdats på skogsvägen på natten.

11:31, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Vid 03.10-tiden natten 5 april kör de misstänktas bilar över Sundsvallsbron och fotograferas för att Trafikverket ska kunna registrera broavgift.
Bilarna passerar med några sekunders mellanrum och i bilarna finns mobiltelefoner vars resa Gävle t&r vi kunnat följa under förmiddagen.

11:37, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Sista gången de nyinköpta mobiltelefonerna används är vid 03.30-tiden 5 april 2016 och då registreras de vid Maj, platsen där den 23-årige Sundsvallsbon hittades mördad.

11:40, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: NU har man gått igenom telefonerna och tar lunch.
Med så många åtalade tar det ett tag, så lunchuppehållet kommer att pågå i en och en halv timme. Så vi pausar, och återkommer efter lunch, 13.15.

11:46, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Välkommen tillbaka till P4 Västernorrlands direktrapportering från Sundsvalls Hovrätt där rättegång i det så kallade kidnappningsmordet i Gävle den 4 april 2016 pågår. Fem personer dömdes till livstids fängelse för kidnappning och mord och en sjätte person dömdes till 14 års fängelse av Gävle tingsrätt. Samtliga domar är överklagade och ska därför prövas av den högre instansen, Hovrätten.

13:20, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De åtalade, advokater och domare är på plats i domsalen. Advokat Thomas Bodström som försvarar den livstidsdömde exmaken sitter på videolänk från Stockholms tingsrätt. Just nu skojas det i Sundsvall om vad Thomas Bodström skriver på sin laptop. "Han bloggar eller mailar till Carl Bildt" hör man en av advokatkollegorna på plats i Sundsvall skämtsamt säga.

13:21, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Under förmiddagen har åklagarna gått igenom de åtalades mobiltelefoner och visat var telefonerna varit uppkopplade och hur de använts. Vi har också fått se filmer från Gävle som visar den mördade 23-årige Sundsvallsbon tillsammmans med den nu för mord dömda 24-åriga exflickvännen. Man har också visat övervakningsbilder där de åtalades bilar syns körandes under den aktuella natten.

13:24, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Thomas Bodsrtöm vill nu veta vilka som var närvarande vid själva mördandet.
Åklagaren upprepar vad han sa i tingsrätten, att han inte kan exakt veta VEM som mördade 23-åringen, utan att alla i samförstånd medverkat.

13:25, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Nu är åklagaren framme vid dygnet den 5 april 2016. En av de åtalade har sagt att han ägnat sig åt bilvård av den misstänkta bilen uppe i Örnsköldsvik. Uppgifter som styrks av att man gjort inköp av bilrengöringsmedel och hyrt "tvätta själv"-hall på en besinmack i Örnsköldsvik.

13:34, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland:
Åklagaren har lite problem med att visa bilder från sin dator. Det trillskas som vi säger här i norrland. Så i väntan på att vi ska få se bilder från förundersökningen får vi se en färggrann bild på en fotbollsplan, kanske från ett fotbollsspel som pryder åklagarens skärm.

13:37, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: När polisen tar bilen i beslag hittar teknikerna blodspår i bilen. Samtliga blodliknande besudlingar kommer från den mördade 23-åringen.

13:47, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagaren går nu igenom vad man tror har hänt den 5 och 6 april.

14:07, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt åklagarna bränner nu några av de dömda upp en av bilarna som åklagaren påstår använts vid kidnappningen av 23-åringen. Bilen hittas senare norr om Sundsvall. Utanför den nedbrunna bilen hittar man en cigarettfimp med en av de åtalades DNA på.

14:16, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Den 10 april grips 23-åringens fd flickvän. Dagen efter, den 11 april grips kvinnans ex-make och de övriga åtalade, medan kvinnans bröder grips på Öresundsbron på väg ut från Sverige. Innan gripandet hade polisen avlyssnat de åtalades telefoner.

14:20, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu visar åklagaren upp utskrifter från de avlyssnade telefonsamtalen. Man talar om en boll, ett kodord för den mördade 23-åringen, enligt åklagaren. Men kodorden är inte särskilt avancerade och snacket om bollen låter inte så genomtänkt.

14:24, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I några av telefonsamtalen som polisen avlyssnat talar de åtalade om sin rädsla att bli gripna av polisen och diskuterar också möjligheten att fly utomlands.

14:31, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Rätten tar nu en paus, och så gör vi också.
Vi är tillbaka ca 15.55.

14:36, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Rättegången återupptas strax. Ca 15.05 kan du höra mig live i eftermiddag i P4.
Jag ska sammanfatta vad som sagts här i hovrätten under dagen. Men direktrapporteringen fortsätter. Ingrid Engstedt Edfast är också på plats här i hovrätten och tar vid och direktrapporterar.

14:54, 6 September 2017

Lina : Jag läste tidigare att ni spelar in rättegången och undrar då hur man kan lyssna på det? Tack för ett fantastiskt jobb ni gör!

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Hej Lina! Vi spelar in men direktsänder den inte. Vi använder det inspelade materialet för att kunna klippa ut ljudillustrationer vid behov.

15:00, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu återupptas rättegången efter en paus. Åklagaren fortsätter att gå igenom telefonsamtal mellan de inblandade. / Ingrid Engstedt Edfast, reporter

15:06, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: De diskuterar vad som har hänt, om de ska vara rädda och vilka konsekvenser det kan innebära. / Ingrid Engstedt Edfast, reporter

15:08, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Det har nu gått några dagar efter mordet och tidningarna rapporterar att flickvännen är gripen och att poliserna inte tror på hennes förklaring. / Ingrid Engstedt Edfast, reporter

15:10, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Planer börjar smidas för att fly till Tyskland där en av de inblandade har släkt. Det visar sig senare att mannen som har släkt i Tyskland också lyckas fly dit och är fortfarande på fri fot. /Ingrid Engstedt Edfast, reporter

15:13, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I samtal som polisen avlyssnat inser nu de inblandade att snaran dras åt och att det är en tidsfråga innan de kan bli gripna. /Ingrid Engstedt Edfast, reporter

15:21, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: För er som hörde mig i radion samtidigt som vi direktrapporterade vill jag berätta att min kollega Ingrid Engstedt Edfast lånade datorn och gjorde några uppdateringar i min frånvaro.

15:26, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Nu visar åklagarna upp en flygbild över fyndplatsen där 23-åringens kropp hittades. Platsen ligger väldigt nära E4:an.

15:27, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna kan inte säga var 23-åringen mördades.

15:29, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Enligt den rättsmedicinska undersökningen har 23-åringen strypts med snara, och han har utsatts för trubbigt våld, flera slag, sparkar eller liknande.

15:32, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Inledningsvis satt de misstänkta häktade i Gävle. Rätt snart stod det klart att de häktade försökte kommunicera med varandra, genom att rista in meddelanden i dushar. I en roddmaskin hittade man ett brev som kvinnan skrivit till sin exmake.

15:36, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Kvinnan ber i brevet sin fd man om förlåtelse och förklarar att hon älskar honom.

15:46, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I brevet berättar kvinnan vad hon sagt i förhör, hon erkänner att hon ville se sin fd älskare död. Hon skriver till sin exmake att hon hade rätt att kräva sin rätt gentemot älskaren.

15:49, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna påstår att mordet har med hederskultur att göra. Trots att det är en relativt oskyldig bild som ger upphov till väldigt starka reaktioner. Enligt åklagarna har de två familjerna enats om att något måste göras.

15:50, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Åklagarna är nu färdiga med sin sakframställan. Och nu diskuteras det vad som ska hända i morgon då det är dags för försvarsadvokaterna att komma till tals.

15:51, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: I morgon bitti kommer Thomas Bodstöm att redogöra för exmakens inställning till åtalet.

15:52, 6 September 2017

Pether Öhlén, reporter, P4 Västernorrland: Klockan är 15.55 och dagens förhandling är avslutad. Vi tackar därmed för oss. Förhandlingen återupptas klockan 9.00 i morgon, torsdag och då ska försvarsadvokaterna redogöra för sina klienter inställning. Fem personer dömdes till livstid av tingsrätten och en sjätte person dömdes till 14-års fängelse för kidnappning och mord på den 23-årige Sundsvallsbon.

15:56, 6 September 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".