Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Italienska köttbullar i tomatsås

Publicerat onsdag 6 september 2017 kl 10.15
Vincenzo Morveto: Köttbulle på italienska heter Polpette
(1:24 min)
Italienska polpette (köttbullar) med bröd.
1 av 3
Italienska polpette (köttbullar) med bröd. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Vincento Morveto pratar italiensk mat
2 av 3
Vincento Morveto pratar italiensk mat. Foto: Per-Erik Karlsson/SR
Ostekta köttbullar
3 av 3
Foto: Janerik Henriksson/TT

Under ett par veckor framöver ska vi åka jorden runt och provsmaka köttbullar. Idag en italiensk variant med persilja, muskotnöt och parmesan!

Denna klassiker som finns överallt på vår jord. Frågan är hur man ser på denna delikatess i Italien? Vincenzo Morveto bjuder på köttbullar med tomatsås.

Köttbullesmeten:
1/2 kg blandfärs
1 näve färsk persilja
Lite riven muskotnöt
En halv gul lök
3 msk olivolja
Två stora nävar riven parmesanost
2 ägg
Färskmalen svartpeppar och lite salt.

Tomatsåsen:
4 brk krossade tomater
2 finhackade vitlöksklyftor
En näve hackad basilika
Svartpeppar och lite olivolja

Blanda ihop köttbullsmeten. Stek köttbullarna lite lätt. Samtidigt kokar du ihop tomatsåsen som du sedan häller över köttbullarna.

/Vincenzo Morveto

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".