Teckning från rättegångens första dag. Den åtalade och försvarsadvokaten. Ilustration: Ingela Landström / TT
1 av 2
Teckning från rättegången. Foto: Illustration: Ingela Landström/TT

Mördade Lottas familj kräver skadestånd av staten

"Det hade kunnat bli en annan utgång i hovrätten"
3:07 min

En slarvigt rapporterad obduktion kan ha påverkat domen i hovrätten. Det anser expertgruppen Lex Lotta som anlitat en egen rättsmedicinsk expert.

Lotta Rudholm, bördig från Härnösand, misshandlades till döds förra våren av sin före detta pojkvän. Mannen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, men fick senare straffet sänkt i hovrätten.

Nu menar den frivilliga expertgruppen "Lex Lotta", som består av ett antal jurister, att flera viktiga misstag begicks under rättegångarna. Den rapport som skrevs av den rättsläkare som obducerade Lotta hade flera brister, enligt den rättsläkare som gruppen anlitat. 

– Skadorna är desamma i båda fallen, menar familjs talesperson Maria Hallenius Henrysson. Men han pratar mycket om hur man redovisar en skada. Lotta hade en stor skada på ett litet ben i halsen, som bara kan brytas av precisionsvåld som strypning med händer.

I hovrättens dom konstaterades ett antal slag och sparkar men inte att Lotta också hade skador efter strypning. Lottas före detta pojkvän dömdes i tingsrätten till livstids fängelse men i hovrätten mildrades domen till 18 års fängelse. Maria Hallenius Henrysson menar att om domstolen hade känt till vad som nu har kommit fram så hade det kunnat påverka domen.

– Ja, det hade kunnat påverka att han hade dömts till livstids fängelse, eftersom strypgrepp och vanligt våld är väldigt olikt vad gäller att döda någon.

Idag har ni skickat en anmälan till JK. Vad händer nu?

– De har en handläggningstid på ett par månader. Vi hoppas att de börjar handlägga snarast och att de tar sitt ansvar och ger ett skadestånd, avslutar Maria Hallenius Henrysson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".