Jörgen Berglund och en tiggare. Foto: Sveriges Radio
”Jag tycker att det är positivt av vi föreslår det här”, säger moderaten Jörgen Berglund om att partiet vill se ett tiggeriförbud. Foto: Sveriges Radio

Moderaterna i Västernorrland vill se ett tiggeriförbud

Jörgen Berglund: Det här är positivt
1:05 min

Moderaterna i Västernorrland är positivt till att partiet vill se ett nationellt förbud mot tiggeri i Sverige. Det menar Jörgen Berglund, ordförande för partidistriktet i länet. Han säger att det handlar om att stoppa att människor utnyttjas.

Moderaterna vill se ett tiggeriförbud i Sverige. Det föreslår partiet i sitt nya program för kriminalpolitik.

Jörgen Berglund berättar att Moderaterna i Västernorrland tycker att ett förbud är en bra idé. 

”Stoppa utnyttjandet av människor”

– Jag tycker att det är positivt av vi föreslår det här. Det grundar sig i att vi måste förhindra de ordningsproblem som uppstår med tiggeriet och det handlar om stoppa utnyttjandet av människor, säger han. 

Var gränsen för tiggeri?

– Det har ju diskuterats om det här betyder att Röda Korset inte får samla in pengar på stan, så är det naturligtvis inte. Det som avses är  människor som har det här som sin huvudsakliga inkomstkälla, det är det som är tanken att komma åt, säger Jörgen Berglund. 

De som inte tycker som du i den här frågan menar ju att det inte går att förbjuda fattigdom, hur ser du på det?

– Det är inte det som den här frågan handlar om. Det handlar om att tiggeri inte är en väg ur fattigdom, den vägen ur fattigdom handlar om utbildning och arbete, säger Jörgen Berglund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".