Masudur Rafiq och Birgitta Holmgren Wallin vid dörren. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Birgitta Holmgren Wallin tycker lagstiftningen är orimlig och har gett Masudur Rafiq tak över huvudet medan han väntar Foto: Ulla Öhman/SR
Masudur Rafiq och Birgitta Holmgren Wallin vid köksbordet. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Birgitta Holmgren Wallin hoppas fortfarande att Masudur Rafiq ska få jobb och arbetstillstånd. Han är högutbildad och har jobbat inom IT-säkerhet. Foto: Ulla Öhman/SR

Asylsökande hamnar på gatan när de får nej till asyl

3:56 min

Rafiq från Bangladesh har fått nej på sin asylansökan. Han är beredd att lämna Sverige när som helst men har inga pengar till flygbiljett. Medan han väntar på utvisning har han inte rätt till asylboende eller dagersättning.

Uppdaterad klockan 16:34

Det är de nya striktare reglerna mot asylsökande som fått nej som försätter människor som Rafiq i en besvärlig sits. I väntan på utvisning har han ingenting att leva av.

Enligt Rafiq har Migrationsverket sagt att de inte har något ansvar för honom längre och att det kan ta uppemot ett år innan han blir satt på ett flygplan och utvisad.  Hans pass finns hos polisen som säger att de kan lämna det till honom på flygplatsen om han självmant åker iväg men Rafiq har inte nog med pengar för att kunna köpa en flygbiljett själv.

Jag skulle vilja bo någonstans tills jag blir utvisad, det är det enda jag ber om.

Helst skulle Rafiq vilja stanna och arbeta i Sverige. Han har en IT-utbildning och har jobbat inom IT-säkerhet och han söker jobb och hoppas isåfall få ett arbetstillstånd. Men han säger att han är laglydig och accepterar att Sverige har sagt nej. Han är beredd att lämna landet när som helst om polisen sätter honom på ett plan.

Men tills det händer så ha har han ingen försörjning. Han var tvungen att lämna sitt asylboende och har ingen som helst inkomst. Han säger att många andra i hans situation väljer att gå under jorden och jobba svart men att han vill följa reglerna och lagarna i Sverige.

– Jag vill inte gå under jorden. Men jag skulle vilja ha någonstans att bo tills jag blir utvisad, det är det enda jag ber om, säger Rafiq.

 Jag förstår inte att vi i Sverige kastar ut en människa utan tak över huvudet.

Nu har en privatperson i Härnösand, Birgitta Holmgren Wallin, gett honom husrum tillfälligt men hon tycker att systemet är obegripligt:

– Jag förstår inte att vi i Sverige kastar ut en människa utan tak över huvudet eller pengar på fickan. Han kan ju inte lämna Sverige på egen hand. Han har ungefär 100 kronor i fickan, det kan man inte komma till Bangladesh eller någon annanstans för.

Han håller ju sig inte gömd utan polisen hittar honom när de vill. Han är en ärlig människa som vill göra rätt för sig.

– För mig var det en självklarhet att ta emot honom. Han håller ju sig inte gömd utan polisen hittar honom när de vill. Han är en ärlig människa som vill göra rätt för sig.

Rafiq säger själv att han sökt hjälp hos socialförvaltningen men fått nej. På socialförvaltningen i Härnösand säger enhetschef Solbritt Höglund att hon inte känner till att någon i Rafiqs situation ansökt om stöd.

– Jag känner inte till att vi har haft något ärende som medverkat till utvisning och samtidigt har sökt bistånd till mat och boende. De ärendena hanteras via Migrationsverket. LMA ersättning upphör om man inte medverkar är den information socialtjänsten fått, säger Solbritt Höglund. De som medverkar får bo kvar.

LMA ersättning upphör om man inte medverkar till utvisning.

 Rafiq vidhåller att han skrivit på ett papper hos Migrationsverket om att han medverkar till utvisningen men att han tvingades lämna sitt boende.

Hos gränspolisen säger man att det  inte ska ta så lång tid som sex månader till ett år. Rådet till Rafiq är att han ska gå in på polisstationen eller ringa gränspolisen så får han hjälp att lämna landet.

Rafiq själv hoppas fortfarande att han ska få jobb, han har kontakt med en potentiell arbetsgivare i södra Sverige, och att han då ska få arbetstillstånd och kunna ansöka på nytt om att få stanna i Sverige. Han söker också visum till Indien som ett alternativ eftersom han är mycket rädd och orolig över att behöva återvända till Bangladesh.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista