Kraftigt regn och starka vindar när Irma svepte över Puerto Rico.
Kraftigt regn och starka vindar när Irma svepte över Puerto Rico. Foto: Carlos Giusti/TT

Hoppets stjärna om att orkanen Irma drar in över Haiti ikväll

Lennart Eriksson: Alla skolor vi jobbar med är öppna som räddningscenter
4:24 min

Ikväll väntas orkanen Irma dra in över Karibiska övärlden och Haiti. På Haiti har Hjälporganisationen Hoppets Stjärna stor verksamhet.

Hjälporganisationen Hoppets stjärna har sedan länge verksamhet på Haiti, bland annat sedan jordbävningen 2010. Hur just orkanen Irma kommer att drabba vet man inte.

– Man är ju väldigt orsäker ännu hur långt in i landet det kommer att gå, mer än att det kommer att bli ordentliga översvämningar, enormt mycket regn som slår sönder skördar och blåst som tar plåttak och skickar dem runt vilket är livsfarligt, och att det blir tidvatten som kommer att stiga enormt vid kusterna, säger Lennart Eriksson vid Hoppets Stjärna i Örnsköldsvik.

Hur förberett är Haiti skulle du säga?

– Haiti är dåligt förberett vid sådana här katastrofinsatser, det var de förra året vid orkanen Matthew, det fanns ju ingen ordning på räddningsinsatser,. Det såg vi också vid jordbävningen 2010, det var ingen samordning, därför är det så viktigt att det finns organisationer på plats, säger Lennart Eriksson.

Två av de åtta byar där Hoppets stjärna har verksamhet ligger inom det område som orkanen väntas drabba.

– Där har alla skolor som vi varit med och jobbat med öppnat som räddningscenter så människor kan fly dit om det blir farligt, säger Lennart Eriksson.

Hur känns det här nu, fattiga människor som åter drabbas?

– Först och främst hoppas vi att ingen människa behöver omkomma, att man kan ta skydd, som i våra skolor. Det är viktigt, för deras hus består mest av halmtak och enkla väggar. Det som vi bekymrar oss lite för är det här massiva regnet som kommer att vräka ner på en mark där man tagit bort alla träd så det kommer bli jordskred och sådana problem. Och vi är också oroliga att skörden slås ut igen, och då står svälten på tur... Så de hjälpinsatser vi förbereder oss för är ju att kunna gå in och avhjälpa ren hungersnöd, säger Lennart Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".