Asbest. Foto: Anna Berg/SR
Det finns en oro bland de elektriker som utsatts för asbest. (Arkivbild) Foto: Anna Berg/SR

Fortum åtalsanmäls för asbest i vattenkraftverk i Ånge

Skyddsombudet: Det finns en oro - vad var det vi drog i oss..?
3:35 min

Energiföretaget Fortum har åtalsanmälts av Kemikalieinspektionen för att ha utsatt ett 40-tal elektriker för det hälsofarliga ämnet asbest.

Enligt kemikalieinspektionen har Fortum genom import släppt ut varor på marknaden som innehåller asbest vilket är förbjudet.

Det var i samband med att generatorer i de tre vattenkraftverken Gammelänge utanför Hammarstrand, Linnvaselv i Frostvikenområdet och Parteboda i Ånge byttes ut som delar i fem leveranser beställdes från Ryssland.

– Det visar att Kemikalieinspektionen tar på allvar Fortum inte haft rutiner och instruktioner för att asbest inte införs. Och sedan att det upprepas, säger Sven Höckert från Östersund, regionalt skyddsombud för Elektrikerförbundet.

Först ut att slå larm var Elektrikerförbundet som i början av året polisanmälde Fortum för brott mot bland annat miljöbalken och arbetsmiljölagen. Mellan 17 och 25 av förbundets medlemmar och totalt cirka 40 arbetstagare ska ha utsatts för det farliga ämnet i samband med renoveringen av kraftverken, de värst drabbade vid tre tillfällen. 

Fortum har uppgett att det inte förekommit asbest i själva utrustningen, det ska röra sig om kontaminering. Men Kemikalieinspektionen anser att det finns oklarheter i ärendet som leder till misstankar om brott.

En åtalsanmälan har lämnats in till riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Hur mår och vad tänker de som blivit utsatta?

Det finns en oro; en gång hade kanske inte varit så farligt, två gånger lite mer oro, men tre gånger... "vad drog vi egentligen i oss"? säger Sven Höckert.

Fortums ledning avböjer att kommentera Kemikalieinspektionens åtalasanmälan med hänvisning till att man vill avvakta åklagarens bedömning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".