mjölkkor
Det utökade Norrlandsstödet ska ge extra skjuts till lantbruket och landsbygden. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Lantbrukarna i Norrland kan få 100 miljoner extra

Ordföranden: Det innebär en seger för det arbete som LRF och andra har gjort
3:04 min

Regeringen vill ge 100 miljoner extra till det norrländska lantbruket genom det så kallade Norrlandsstödet.
Det finns med i budgetpropositionen för 2018 - och skulle höja stödet från drygt 318 miljoner till 418.

Regeringen, tillsammans med vänsterpartiet, vill ge 100 miljoner extra till det norrländska lantbruket genom det så kallade Norrlandsstödet.
Det finns med i budgetpropositionen för 2018 och skulle höja stödet från drygt 318 miljoner till 418. 90 procent av stödet idag går till mjölkproducenter.

Orsaken till att man vill höja är, enligt regeringen, att man vill stärka utvecklingen av jordbruksproduktionen i Norrland där dom geografiska förutsättningarna är tuffare, och hoppas bryta trenden med lägre lönsamhet och minskad produktion.

Gunilla Kjellsson är ordförande för LRF i Västernorrland och ser det extra stödet som en seger för det arbete som LRF och andra har gjort, men framför allt en seger för lantbruksnäringen.

– Vi får en fortsatt produktionsdrift i Norrland och att många fler tror på det Norrländska jordbruket framför allt, säger hon.

Gunilla Kjellsson menar att det här tillskottet kan tillrättalägga de fel som blivit med den klimatzonskarta som tidigare införts.

– Så fort man har träffat politiker som har möjlighet att göra skillnad så har vi informerat om hur viktigt det är att få till en karta som stämmer överens med en verklighet. Det här arbetet har pågått ständigt och jämt när vi har träffat politiker, säger hon.

Det extra stödet kan vara tillräckligt för att tillrättalägga kartan menar Gunilla Kjellsson. Dock vet hon inte om det räcker för att få en ökad produktion av livsmedel.

– Då är det osäkert om det är tillräckligt, säger hon.

90 procent av stödet går idag till mjölkproducenter och det menar Gunilla Kjellsson är av historiska skäl. Dock menar hon att mjölkproduktionen är en mycket viktig motor i lantbruksnäringen.

– Vi vet att mjölken ofta är motorn i lantbruksnäringen och landsbygd. Runt mjölkgården finns det så mycket servicefunktioner som spiller över på övrig livsmedelsproduktion, säger hon.

Även om det extra stödet är en delseger i allt arbete så finns det saker kvar att göra.

– Det är ständigt och jämt frågor som LRF ser att det här är nödvändigt för entreprenörerna, för att få yngre att axla det här företaget i längden. Det finns så mycket mer att göra runt lantbruksnäringens förutsättningar, säger hon.

Innan höjningen kan bli verklighet måste det godkännas av EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".