Peter Fahle´n
Peter Fahle´n, tillförordnad travbanechef på Solänget. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Viktigaste travdagen väntar på Solänget

Travbanechefen: Den enskilda publiksiffran är viktigast i morgon.
2:54 min

I morron lördag kommer V75-travets elitserie-till Solängets travbana. Solängets viktigaste travdag under året där publiksiffran är den viktigaste faktorn för banan.

Omsättningen på en 60-70 miljoner  är inte ovanlig för en V75 lördag. Pengar som till en del finansierar samtliga travbanor i Sverige. Men den enskilda publiksiffran är den viktigaste siffran när det gäller ekonomin.

– Så är det, säger Peter Fahle´n, tillförodnad travbanechef på Solänget. Mycket publik innebär också viktiga sidoinkomster som försäljning t.ex.

Solängets travbana har under ett par år visat upp förbluffande fina framgångar för sina aktiva. Ifjol togs över 100 segrar av representanter för Solänget, siffrorna nu i år pekar på ett ännu bättre resultat. Samtidigt har travbanan det ytterst kämpigt ekonomiskt. För 2016 redovisade Solänget en förlust på en dryg miljon kronor. Därför är lördagens V75 omgång extra viktig.

– Jag har precis börjat jobbet här och kan inte kommentera siffrorna alltför mycket, fortsätter Fahle´n. Men det har varit dyra investeringar med nya stall och en ny belysning vilket vi måste ha för att kunna tävla på V75 under den här årstiden.

Till saken hör också att småbanor som Solänget under året tappat antalet tävlingsdagar. Så frågan är sammantaget hur framtiden ser ut för travbanan i Örnsköldsvik?

--När det gäller antalet tävlingsdagar är detta kopplat till hur många hästar och aktiva vi har, säger Peter Fahle´n. Där är vi inte så långt famme men med tanke på våra framgångar borde vi kunna bättra oss på den punkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".