Fortum
Foto: Billy Abraha/SR

Blev utsatt för asbest: Det är oroväckande

Pär Johansson: Det känns inte så bra
4:19 min

Energiföretaget Fortum har åtalsanmälts för att ha utsatt flera elektriker för asbest. En av de drabbade är servicetekniker Pär Johansson i Ånge, som är kritisk till att Fortum inte har haft bättre kontroller.

I samband med renoveringar av de tre vattenkraftverken Parteboda i Ånge, Gammelänge utanför Hammarstrand och Linnvaselv i Frostvikenområdet utsattes ett 40-tal elektriker för det hälsofarliga ämnet asbest. Prover visade på asbest i material som importerats från Ryssland.

Kemikalieinspektionen har åtalasanmält energibolaget Fortum - och det är andra gången som bolaget har importerat material med asbest från ett och samma företag.

”Blivit utsatt ett flertal gånger”

Pär Johansson jobbar vid kraftverket i Ånge och har blivit utsatt för asbest tre gånger. Två gånger i Ånge och en gång i Hammarstrand. 

– Det som har hänt är tråkigt. Man har ju blivit utsatt för det här ett flertal gånger. Det är oroväckande att det får förekomma, säger han. 

Hur känns det?

– Det känns inte så bra att man har blivit utsatt för det. Just nu känner jag inte av något, men det kan ju visa sig att jag blir sjuk längre fram i livet, säger Pär Johansson. 

 Är du orolig?

– Ja, till och från så funderar jag ju på vad som kan hända, säger han. 

Hur känner du gentemot Fortum?

– De borde ha haft bättre koll på vad de handlar för något, säger han. 

Vill ha kompensation 

Pär Johansson säger att han regelbundet går på läkarkontroller efter att ha blivit utsatt för asbest. 

– Jag har varit på lungröntgen ett flertal gånger, men det kan ta mellan fem och tio år innan det visar något så än så länge är det ganska lugnt, säger han.  

Pär Johansson anser att han och de andra som har blivit utsatta för asbest borde få en ekonomisk kompensation från Fortum. 

– Man vet ju inte vad som händer i framtiden, man kan ju bli sjuk då är det ju inte så kul för familjen, säger han. 

Fortum har nu avbrutit samarbetet med det ryska företaget. Ledningen avböjer att kommentara uppgifterna i avvaktan på åklagarens bedöming.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".