Bodil Hansson, vice ordförande (S) kommunstyrelsen Sundsvall
Bodil Hansson, vice ordförande (S) kommunstyrelsen Sundsvall, där man idag tar beslut om att satsa 10 miljoner kronor för att stärka integrationen i kommunen. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Sundsvall satsar 10 miljoner kronor på integration

Bodil Hansson: Praktik är jätteviktigt
3:07 min

För att stärka integrationen har den politiska majoriteten i Sundsvall beslutat att tillsätta extra resurser under nästa år. 14 projekt får dela på 10 miljoner kronor.

Idag tar kommunstyrelsen i Sundsvall beslut om att satsa 10 miljoner kronor extra under 2018 för att stärka integrationen i kommunen. 14 olika projekt får ta del av pengarna. Bodil Hansson (S) är kommunstyrelsens vice ordförande i Sundsvall.

– Vi såg att det var väldigt många som kom till Sundsvall under hösten 2015 och därför ser vi att det är viktigt att göra särskilda satsningar för att tillvarata dessa människors kompetens, säger hon.

Det är många delar som behöver stämma för att få en lyckad integration och en del är språket menar Bodil Hansson.

– Språket får man ju dels i svenska för invandrare men framför allt får man ju språket genom möte med andra människor. Därför är det viktigt att man blir delaktig i föreningslivet, att man går en utbildningen och att man kommer in i arbetslivet, säger hon. 

De tio miljonerna kommer att fördelas på 14 olika projekt som fokuserar på föreningslivet, utbildning och arbete. Projekt som gör att människor blir mer delaktiga i samhället, klarar skolan bättre och kommer närmare ett arbete och egenförsörjning.

Och Bodil Hansson tror att just praktik är en viktig del för att få en lyckad integration.

– Jag tror att det är jätteviktigt. Många av de människor som har kommit till Sundsvall har väldigt hög utbildning i de länder de kommer ifrån, och de vill inget hellre än att komma i arbete. Och just möjligheten till en praktikplats som leder till att man får ett nätverk, får bättre tillgång till språket och på sikt också får ett ordinarie arbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".