Kamal Suleymani och  Anita Eklöf på Synskadades riksförbund i Västernorrland.
Kamal Suleymani och Anita Eklöf på Synskadades riksförbund i Västernorrland är kritiska till att hållplatsutropen inte fungerar på alla bussar i Sundsvall. Foto: Billy Abraha

Fortsatta problem med bussutropen i Sundsvall

Kamal Suleymani: Man blir förvirrad
3:45 min

Hållplatsutropen på stadsbussarna i Sundsvall fungerar fortfarande dåligt. Ett test som Synskadades riksförbund i Västernorrland gjorde i förmiddags visar att utropen fungerar på vissa bussar, men inte på andra.

Synskadades Riksförbund i Västernorrland testade att åka stadsbuss i Sundsvall i februari månad och då fungerade inte hållplatsutropen. När organisationen idag gjorde om testet  fungerade utropen på vissa bussar, men inte på andra.

– Det är ett steg framåt jämfört med i februari. Då fungerade det inte på någon linje, säger Kamal Suleymani, ombudsman på Synskadades Riksförbund i Västernorrland. 

Hur påverkar det dig att inte utropen fungerar?

– När det inte fungerar blir man förvirrad. Man sitter orolig på bussen och vet inte var man befinner sig. Man känner sig maktlös och nervös. Det finns en lag som heter diskrimineringslagen, all otillgänglighet är diskriminering. Det är ett lagbrott, därför tycker jag att politikerna måste ta tag i den här frågan, säger han.

”Kommer att fungera i slutet av året”

Hans Fälldin, presstalesperson för Din Tur, säger att man är på väg att få till en lösning på problemet med utrop

– Vi är medvetna om att det inte fungerar fullt ut, och det beror bland annat på att vi har en gammal teknik för röstutropen som är upp emot tio år gammal. Vi har därför under den här hösten upphandlat en ny teknisk plattform som ska ge hörbara utrop. Vi räknar med att det här ska vara installerat under det här året. I slutet av det här året kommer det här vara klart och det bygger på ett system som är bättre än det som vi har idag, säger Hans Fälldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".