buss, busstation, Navet
Busstationen Navet i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Resenärer i Sundsvall vill se punktliga bussar

"Bussarna är ofta sena"
1:23 min

De flesta Sundsvallsbor kör bil för att ta sig fram i trafiken, även vid resor som är kortare än fem kilometer i tätortsområdet. Drygt hälften av resorna, 54 procent, görs med bil och bara sex procent åker buss.

Frågan om hur kollektivtrafiken fungerar i Sundsvall kan bli viktig inför kommande val. Några som åker buss till jobbet är Szantho, Angelica och Mona. Och de tycker att de största problemen är att bussarna inte är punktliga, vilket gör att det kan behöva vänta längre än tänkt på bussen.

– Det gör att jag kommer försent till jobbet, säger Szantho.

Tanken är att alla stadsbussar kommer in till busstationen Navet samma tid varje dag och ska gå därifrån samma tid också, men om en buss då är sen så väntar inte de andra bussarna in den.

– Det kan innebära att man får vänta här 10 - 15 minuter extra, vilket kan vara lång tid på morgonen, säger Mona.

Idag styrs busstrafiken i Sundsvall av Kollektivtrafikmyndigheten, som alla länets kommuner är medlemmar i, och som gör det svårare att snabbt förändra trafiken. Men det pågår ett arbete att hitta en ny typ av organisation, som gör att kommunen får styra över detta själv, vilket kanske skulle göra att det går snabbare att göra förändringar i busstrafiken, så den anpassas efter de behov som finns i en stad som Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".