Stefan Hill, kansler i den eritreanska kyrkan i Sundsvall
Stefan Hill, kansler i den kristna ortodoxa eritreanska kyrkan i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Eritreanska kyrkan i Sundsvall gör livsfarligt demokratiarbete

Stefan Hill: Regimen har agenter som jobbar för deras räkning
3:12 min

Den ena delen av den eritreanska ortodoxa kristna kyrkan leds i Sundsvall för demokrati och mot diktatorn i Eritrea. Ett farligt arbete, enligt kanslern.

Sveriges Radios granskningsprogram Kaliber som sänds i P1 har tagit upp att en del av den eritreanska kristna ortodoxa kyrkan stödjer regimen i Eritrea och därmed dess diktator.

Den kyrkan får i Sverige stöd av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, som ansvarar för att dela ut statsbidrag till religiösa organisationer.

Max Stockman är handläggare på myndigheten och kände inte till problematiken med de två kyrkorna som ligger i schism. Det handlar om miljonstöd per år och frågan är om det är rimligt att en kyrkan som förföljer eritreanska flyktingar ska få svenskt statligt stöd.

– Nej, det är inte rimligt. Men det är första gången jag hör företrädare för den kyrkan öppet stödja regimen. Det finns skäl för oss att titta på detta igen.

– Det finns alltså två delar av den eritreanska ortodoxa kyrkan. Den ena stöder staten Eritrea med sin diktator. Den andra delen, som anser sig vara den sanna delen, står för demokrati - och det arbetet i Norden leds från Sundsvall, säger Stefan Hill, kansler i den eritreanska kyrkan i Sundsvall.

Hur ser du på att en svensk myndighet ger stöd till en odemokratisk kyrkan?

– Det är jättekonstigt. Att man först beviljar människor asyl för att de är förföljda och sedan beviljar man asyl till de som förföljer och sedan betalar bidrag så att förföljelsen ska kunna fortsätta i Sverige. Det är inte bra, säger han.

Vad hade det betytt att få det ekonomiska stödet till den kyrka som du representerar?

– Det hade betytt jättemycket. Allt vårt arbete i vår kyrka görs ideellt. Om vi hade fått ett ekonomiskt stöd hade vi kanske kunnat avlöna någon, säger Stefan Hill.

Det demokratiska arbete som din kyrka gör – innebär det några risker?

– Ja, det är livsfarligt. Regimen har agenter som framför mycket skarpa hot nästan alltid riktade till de anhöriga som fortfarande finns kvar i hemlandet. Som att "du finns i Sverige och din syster som ska göra militärtjänst i Eritrea...flickor brukar ju bli våldtagna" och liknande.

Varför utgår det demokratiska arbetet för den här delen av den kristna ortodoxa kyrkan från Sundsvall?

– Vi var det stället i Sverige där vi startade och vi fick en väldigt kompetent präst som vår biskop i Södertälje delegerade de världsliga befogenheterna till, säger Stefan Hill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".