Omslaget till serieromanen Nya Norrland och porträtt på författaren och serietecknaren Mats Jonsson. Foto: Pressbild Galago och Johannes Klenell
1 av 3
Foto: Pressbild Galago och Johannes Klenell
Ur Mats Jonssons "Nya Norrland"
2 av 3
Ur Mats Jonssons "Nya Norrland" Foto: Jenny Teleman
Mats Jonsson serietecknare från Bollstabruk
3 av 3
Mats Jonsson har försökt skriva boken som om han pratade med sin 7-åriga dotter. Foto: Press

Agneta Norrgård: Nya Norrland är viktig

"Jag hoppas det blir en Augustnominering"
3:29 min

Mats Jonsson är tillbaka med en serieroman om vad som hänt med hans barndoms Bollstabruk. Frågan är: var uppstår Sveriges välstånd och vart tar det vägen?

Urbaniseringen och centraliseringen går hårt åt den svenska landsbygden.
Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer till exempel Kramfors kommun inte att ha några invånare alls efter år 2074, den statistiken presenterade tidningen Dagens Samhälle för några år sedan.

Serietecknaren Mats Jonsson från Bollstabruk är tillbaka med albumet Nya Norrland där han undersöker sin historia. Orten framstår som ett samhälle i förfall. Själv bor han sedan många år i det hippa och välbärgade Stockholm, med ett hjärta som klämtar för hembygden.

Agneta Norrgård är P4 Västernorrlands bokrecensent. 

– Jag har sträckläst den, det rekommenderas inte. Låt den ligga framme och bläddra och prata om den. 

Boken är uppdelad i tre delar. Den är en historielektion där den första delen handlar om hur skogen är anledningen till att samhället växte fram. Det finns också Paralleller till idag. Till exempel häxprocessen som man kan jämföra med till exempel IS. 

– Precis som jag är Mats Jonsson uppvuxen med Bamse och KP och det kan man se att han har med sig i sitt pedagogiska berättande. 

Han har intervjuat politiker, läst fakta, intervjuat nyinflyttade och de som bott där alltid. Researcharbetet är imponerande. 

Andra delen handlar om livet i Stockholm. Där han lever med stressen och det som är är framgångens baksida. Kapitel tre heter Nya Norrland och där inleder han med kampen för Sollefteå sjukhus. 

Kan det vara en intressant bok även för de som inte är från Kramfors. 

– Ja, det är en lärobok som alla skolelever borde läsa. Det är samhällsinformation.

Hur kommer det att gå för boken?

– Jag hoppas det blir en Augustnominering. Det är årets julklapp!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".