Polis och räddningstjänst på plats vid nedlagt äldreboende i Björknäs utanför Kramfors efter larm om brand. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Staffan Östman. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
2 av 2
Staffan Östman Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Kramfors kommun vill köpa Björknäs - har ingen att förhandla med

Kramfors kommun: Vi vill försätta företaget i konkurs
2:08 min

Björknäs gamla sjukhem i Kramfors står och förfaller. Kommunen vill riva och bygga nytt men diskussionerna med det lettiska bolag som äger byggnaden har upphört.

Idag vid 11-tiden kom det larm om en brand i Björknäs gamla sjukhem i Kramfors. Branden släcktes snabbt i byggnaden som har blivit något av en skamfläck i Kramfors.

Sjukhemmet såldes 2008 av landstinget till ett lettiskt bolag som ville bygga en hotell- och spanläggning.

Sedan dess har det gamla sjukhemmet stått tomt och övergivet. Förfallet är i det närmaste totalt och sjukhemmet har blivit ett tillhåll för ungdomar.

Kramfors kommun vill köpa Björknäs av det lettiska bolaget för att riva och bygga bostäder istället. De diskussionerna har dock gått i stå, berättar Staffan Östman som är samhällschef på Kramfors kommun.

Vi har ingen motpart längre att diskutera med.

– Vi har fört en dialog med bolaget men tyvärr så finns inte hela bolaget kvar så vi har ingen motpart längre att diskutera med.

Nu har kommunen valt ett annat spår för att komma över fastigheten.

– Vi har gjort en anmälan till miljödomstolen i Östersund för att försöka sätta företaget i konkurs. Vi måste försöka olika sätt för att komma över det här området. Som det ser ut nu är det en skamfläck för Kramfors, berättar Staffan Östman.

Kommunens planer för området är att bygga villor, lägenhetshus och ett rekreationsområde. 1 krona betalade det lettiska bolaget när de köpte byggnaden av landstinget 2008. En dålig affär av landstinget, tycker Staffan Östman.

– Det var väl kanske inte den bästa affären. Moraliskt borde de vara med och hjälpa till i det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".