Närbild på fontänen på torget i Härnösand med flaggor vajande i bakgrunden. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Tryggheten viktig fråga i Härnösand ett år före valet

Petra Norberg: Vi måste undvika att det blir vi och dom
6:32 min

Det är ett år kvar till valet och under de kommande veckorna gör vi nedslag i alla sju kommuner. I Härnösand är det många som pratar om att tryggheten är viktig.

I morse hörde vi flera röster som berättade om oron efter de slagsmål som varit. Många sätter dem i samband med olika gäng i Härnösand.

– Det måste bli en förändring för just nu är det på väg utför. Det är bråk och tjafs. Så här är man inte van att se Härnösand. Man kanske behöver få hit Sverigedemokraterna. Det är en så liten stad att vi behöver tänka på vad vi ska göra med den här stan, säger Härnösandsbon Markus Näslund.

Så här är man inte van att se Härnösand.

Loei Helmizadeh som kom från Iran och nu bor i Härnösand säger att han har inte en aning om vilka det är som slåss, men att han kan känna sig utpekad bara för att det syns att han är född någon annanstans.

– De är ju bara på campingen där de bor. De är oroliga och stressade. Om de fått möjligheten att jobba skulle de inte gjort det, tror Loei Helmizadeh.

– Om jag går ut på stan, så tror de att jag är en av dem. Men de vet ju inte. Alla är olika.

Kan det vara skrämmande för dig om du går ut ensam en sen kväll?

– Härnösand har blivit otryggt, men jag är inte rädd. Man ska inte vara rädd.

Petra Norberg som jobbar med integrationsfrågor på Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning tycker att det är viktigt att man nu gör allt för att det inte ska bli en vi och dom-diskussion. 

Det görs ett stort arbete med gruppen nyanlända för att informera om vad som gäller i Sverige men det tar tid och det fungerar inte direkt från början. Om vi flyttade till ett land i Asien så skulle vi inte heller veta vad som förväntas av oss, säger Petra Norberg.

– Vi svenskfödda behöver också information och kunskap. Det pågår ett gott arbete redan från förskolan med värdegrunden. Det måste vi fortsätta med och prata om hur vi vill leva tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".