Torget i Härnösand. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Torget i Härnösand. Onsdag klockan 11.54 Foto: Ulla Öhman/SR
Prismavaruhuset i Härnösand. Foto Ulla Öhman
2 av 2
En stod del av nedervåningen i Prismavaruhuset i Härnösand står tomt sedan Åhlens flyttade. Foto: Ulla Öhman/SR

Nya sätt att handla gör att småstäderna måste förändras

Henrik Skyttberg: Härnösands centrum ska vara nåt annat än det var för tio år sedan
2:31 min

Det är många tomma butikslokaler i Härnösand just nu men det går inte att tro att allt kommer att vara likadant som det har varit. Småstäderna är på väg att förändras, säger centrumutvecklaren.

Det här är inte unikt för Härnösand utan det är så här det ser ut i småstäderna. Det pågår en omvandling.

Henrik Skyttberg pekar på ökad e-handel och nya och andra mönster för hur kunderna beter sig. Vi vill uppleva saker, vi äter och handlar utomlands. Allt det här påverkar städerna, särskilt kanske småstäderna, men om butiker inte kan överleva så måste man göra nåt annat i centrum istället, säger han.

Nya mötesplatser

Det handlar om att skapa nya mötesplatser, säger Henrik Skyttberg. Härnösands centrum ska vara nånting annat än det var för kanske tio år sedan. 

Vi ska ha fler evenemang, fler kvällsöppna restauranger, caféer där man kan sitta och jobba med sin dator istället för att sitta hemma. Kulturen behöver införlivas i stadskärnorna och det bör finnas fler bostäder mitt i städerna för att det ska röra sig mer människor där. Mötesplats är ett centralt ord och det behöver inte bara handla om butiker, säger Henrik Skyttberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".