En katt går intill en rullstol.
1 av 3
Många saknar sällskap när man blir äldre. Foto: Fredrik Persson / TT
Lars Sjödin och Björn Stenström, Bollstabruk intresseförening
3 av 3
Lars Sjödin och Björn Stenström, Bollstabruk intresseförening Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Äldrevården kan bli valfråga i Kramfors

"Det är för långt steg från hemtjänst till särskilt boende"
1:38 min

Nytänkande inom äldreomsorgen kan bli en viktig valfråga i Kramfors.

Under en så kallad medborgardialog samlade politiker, tjänstemän och allmänhet för att tänka fritt runt äldrevården och till sin hjälp hade de hundratals legobitar.

Lars Sjödin och Björn Stenström som deltog från Bollstabruk intresseförening tyckte det var tråkigt att äldreboenden har flyttats från Bollstabruk till Kramfors och andra orter.

– Vi har ju nästan ingen äldreomsorg kvar, menar Björn Stenström.

Men hemtjänsten finns ju kvar, är inte det tillräckligt?

– Jag tycker att det är ett för långt steg från hemtjänst till särskilt boende, det måste finnas ett alternativ däremellan, säger Lars Sjödin.

Med hjälp av legobitar och en kommunkarta fick alla tänka fritt. Gudrun Sjödin, vice ordförande i kommunstyrelsen i Kramfors var också inne på ett boende för de som är för friska för ett särskilt boende, men ändå vill bo tillsammans med andra äldre.

– Äldreboenden där man bor tillsammans, med grönområden och gemensamma utrymmen, för nu är det ju många äldre som bor ensamma med enbart hemtjänst, säger Gudrun Sjödin och försöker illustrera sina funderingar med lämpliga legobitar. 

Och Björn Stenström ser även andra fördelar. Många blir kvar ensamma ute på landsbyggden, med hemtjänst. Om man skulle kunna få lämna sitt hus tidigare så skulle man kunna sätta rotation på boendet och få in yngre personer, något som hela kommunen skulle tjäna på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".