Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Moderator Li Hellström på scen tillsammans med radiokorrespondenterna Inger Arenander och Staffan Sonning. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
1 av 5
Moderator Li Hellström på scen tillsammans med radiokorrespondenterna Inger Arenander och Staffan Sonning. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
Moderator Li Hellström på scen tillsammans med radiokorrespondenterna Inger Arenander och Staffan Sonning. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
2 av 5
Moderator Li Hellström på scen tillsammans med radiokorrespondenterna Inger Arenander och Staffan Sonning. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Många hade kommit till teatersalongen för att lyssna på radiokorrespondenterna. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
3 av 5
Många hade kommit till teatersalongen för att lyssna på radiokorrespondenterna. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
Ur film om Samuel Larssons rapportering från Johannesburg. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
4 av 5
Sveriges Radio har 23 korrespondenter runt om i världen. Foto: AC Carlsson/Sveriges Radio
Staffan Sonning och Inger Arenander intervjuas i Skönsberg
5 av 5
Staffan Sonning och Inger Arenander intervjuades i direktsändning. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Politisk turbulens och tragedier vardag för radiokorrespondenterna

Inger Arenander: I Sverige finns ett omätligt intresse av vad Trump säger och gör
6:19 min

USA-korrespondent Inger Arenander och ekonomikorrespondent Staffan Sonning, som tidigare rapporterat från London, besökte på torsdagskvällen Sundsvall och berättade om jobbet som radiokorrespondent i världen.

Terrordåd, politisk turbulens... De har båda varit i hetluften i varsin världsdel. Staffan Sonning som till nyligen varit ekonomikorrespondent och bott i London berättar att han lämnade en helt annan stad än den han kom till.

 – Det var en väldig skillnad på stämningen för fyra år sedan när jag flyttade dit jämfört med nu. De senaste månaderna jag jobbade var det ett extremt nyhetsläge där det var två terrordåd i London, ett i Manchester och den förfärliga branden i höghuset, så det var en ganska betryckt stad som jag lämnade. Trots att det ska mycket till innan engelsmän blir betryckta, det finns ju det gamla talesättet "keep calm and carry on" sedan andra världskriget, men efter den här serien av katastrofer så märktes det väldigt tydligt på gatorna också, säger Staffan Sonning. 

Washington känns som en småstad

Inger Arenander är placerad i Washington, som hon beskriver som en småstad som främst är politikens huvudstad i USA, där det varit en hel del förändringar både i politikens och stadens karaktär de senaste åren.

– Jag har bott där förut för ungefär 30 år sedan och den har ändrats väldigt mycket. Men jag brukar jämföra med Göteborg, för att det är överskådligt och inte så stort, i alla fall inte centrala stan. Sedan får man inte bygga något som är högre än Kapitolium, så intrycket är inte stortstad utan det är en administrativ stad. Men det är mycket mer restauranger, barer, nöjesliv med musik, teater och så än för 30 år sedan. Det är en väldigt mysig och trevlig stad med mycket grönt, stora parker, vattnet vid Potomac-floden, en underbar stad, säger Inger Arenander. 

Hur många gånger har du varit i Vita huset?

– Jag har inte varit där ofta men några gånger på presskonferens och för länge sedan har jag blivit guidad. Numera kommer man inte in om man inte har kontakt med en kongressledamot och de brukar inte prioritera svenskar, utan sina väljare. Men man kan komma in för att lyssna på presidenten till exempel, eller vara med på pressmöten med presstalesmän, så det är inte bara att knacka på. Men det är inte svårt att komma in som journalist, säger Inger Arenander.

Hundratals inslag om Donald Trump

Inger Arenander berättar att hon kom i kontakt med den nuvarande presidenten Donald Trump redan 2013 när hon var helt ny som korrespondent och han höll tal på en konferens för de mest konservativa politikerna i USA.

– Då hörde jag honom tala där och jag minns att jag undrade varför han var där, jag kände till honom som den här dokusåpa-personen och affärsmannen, men varför höll han ett politiskt tal? Jag minns också att jag tyckte att det han sa var anmärkningsvärt och senare fick jag veta att han betalat för att vara där för att han ville det, säger Inger Arenander. 

Vad är ditt intryck av honom nu?

– Det är ett otroligt starkt intryck, av en helt osedvanligt president naturligtvis. Under den tid han varit politiskt aktiv har jag gjort hundratals inslag som handlar om Donald Trump, för att han säger och gör saker som antingen inte stämmer överens med verkligheten eller är kontroversiella på olika sätt. I Sverige finns ett omätligt intresse för vad Donald Trump säger och gör. Förutom att han är USAs president och det har stor betydelse för hela världen vad han fattar för beslut, så är det ju ett stort underhållningsvärde med Trump-administrationen, med otroligt öppna palats-intriger, det är skvaller och Twitter och det är egendomligheter, frånsett allting som handlar om världspolitik och som är mycket viktiga och allvarliga saker, säger Inger Arenander.

Salongen i Skönsberg var näst intill fullsatt när det var dags för korrespondenterna att gå ut på scenen. 

– Jag vill få inblickar i yrket, eftersom jag är intresserad av att bli korre själv, berättar Malin Viklander som pluggar första året på journalistprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".