Cecilia Dahlbäck sociolog och konstvetare i Sundsvall.
Cecilia Dahlbäck sociolog och konstvetare i Sundsvall. Foto: Christer Suneson

Visning av Sundsvalls glömda baksidor

Cecilia Dahlbäck: Ger en helhet av Sundsvalls historia
0:55 min

Stenstansdagarna i helgen sätter fokus på Sundsvalls historia med bland annat många historiska vandringar. Den glömda staden visar upp något helt annat än träpatroner, vackra fasader och hotell Knaust.

Förutom Åkroken, det område där Mittuniversitetet ligger, går vandringen också förbi byggnaden Solgläntan. Det byggdes som mödravårdsanstalt och barnhem 1912.

Byggnaden ligger på Ludviksbergsvägen och är nu hem åt Slink In där många hemlösa och EU-migranter kan värma sig och få fika.

Sundsvalls gamla getto

Vid Åkroken fanns luffarhärbergen och hem för de fattiga, sjuka och gamla som inte kunde försörja sig själva.

– Där bodde Sundsvalls mest utsatta och har kallats lite av stadens getto, säger Cecilia Dahlbäck som håller i vandringen Den glömda staden.

Är det Sundsvalls gamla baksidor som du vill visa upp?

– Den sidan är jätteviktig. Idag ser vi så tydligt de vackra sidorna av stenstaden men jag vill visa hur allt hängde ihop, säger Cecilia Dahlbäck.

Är det här en del av Sundsvalls historia som man försökt tvätta bort?

– Den här historien har låg status och man har inte sett det kulturhistoriska värdet, säger Cecilia Dahlbäck. Men de här byggnaderna och platserna berättar om hur Sverige gick från fattigdom till den välfärdsstat vi har idag, säger hon.

För nionde året

Stenstansdagarna i Sundsvall i helgen arrangeras för nionde året. Det är dagar som är fyllda med evenemang knutna till Sundsvalls historia.

Allt ifrån historiska vandringar, prova på smide, cirkus- och dansföreställningar och en gammeldags marknad.

– Det är fantastiska dagar där alla kan komma och ta del av Sundsvalls historia, säger Cecilia Dahlbäck.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".